Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

Gratinovaný topinambur podle Sofie Smith

Ingredience

  • 6 porcí jako příloha nebo lehký oběd
  • topinambur - oloupaný 600 g
  • brambory - oloupané 300 g
  • cibule 200 g
  • máslo 2 lžíce + na posyp
  • uzený losos 200 g
  • smetana 300 ml
  • sůl a pepř na dochucení
  • strouhanka na posypání

Postup

• Topinambur oloupejte a nakrájejte na 6 mm silné plátky a dejte do misky s citronovou vodou, aby nezhnědnul.
• Brambory nakrájejte na stejně hrubé plátky jako topinambury a blanšírujte - 2 minuty je povařte ve vroucí osolené vodě a následně propláchněte ledovou vodou.
• Oloupejte cibuli a nakrájejte na kolečka.
• Troubu předehřejte na 200 °C a vymažte si formu na zapékání.
• Na pánvi nechte zhnědnout cibulku.
• V hrnci ohřejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
• Zapékací mísu budeme ve vrstvách vykládat bramborami, topinamburem, cibulkou a lososem. V první vrstvě zkombinujte půl na půl brambory a topinambur. Na ně položte cibulku a poté uzeného lososa.
• Pokračujte další vrstvou brambor a topinamburu, cibulky a lososa.
• Zbytek brambor dejte navrch a vše zalijte smetanou. Na vrch můžete dát ještě kousek másla.
• Mísu překryjte alobalem a dejte péct do trouby na 40 až 50 minut, dokud brambory nezměknou. Poté sejměte folii, posypejte strouhankou a dejte ještě na pár minut do trouby, dokud nemá vrch zlatavou barvu.
• Před podáváním nechte pár minut odležet.

Salát z kapusty se sezamovo-zázvorovým dresinkem šéfkuchařky Sofie Smith

Ingredience

  • kapusta půl hlávky
  • mrkev 2
  • sezamová semínka – opražená půl lžíce
  • na dresink:
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • rýžový nebo vinný ocet 1 lžíce
  • sójová omáčka 2 lžíce
  • med 1 lžíce
  • čerstvý zázvor – jemně nastrouhaný půl lžíce
  • sezamová pasta Tahini 1 a půl lžíce
  • sezamový olej půl lžičky

Postup

• Hlávku kapusty očistěte, zbavte ji středu a poté nakrouhejte na co nejtenčí nudličky.
• Očistěte a nastrouhejte mrkev na hrubším struhadle.
• V malé misce smíchejte všechny ingredience na dresink.
• Ve větší míse smíchejte kapustu s mrkví a přidejte dresink. Dobře promíchejte, aby se dresink se zeleninou dobře spojil.
• Nechte odležet alespoň 20 minut a poté podávejte dozdobené opečeným sezamem.

Manikok s černými fazolemi na karibský způsob

Ingredience

  • kassava / maniok 1 kg
  • mrkev 1 větší
  • cibule 1 větší, asi 80 g
  • česnek, stroužek 3
  • zázvor 2 cm kousek
  • paprička jalapeno 2
  • olivový olej 3 lžíce
  • čerstvý tymián 1 snítka
  • kurkuma 2 lžičky
  • římský kmín 1 lžička
  • nové koření půl lžičky
  • koriandr, sušený 1 lžička
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • zeleninový vývar nebo voda cca 800 ml
  • černé fazole, sterilované 400 g
  • červená paprika 1
  • kokosové mléko 150 ml
  • limeta 1 nebo 2
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Postup

• Oloupejte maniok a nakrájejte jej na větší kusy. Dobře opláchněte a dejte do většího hrnce. Přidejte dostatečné množství vody a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte hrnec poklicí a vařte asi 30 až 40 minut, dokud není maniok měkký, ale ne rozvařený.
• Mezitím, co se maniok vaří, si nakrájejte mrkev, cibuli a najemno nakrájejte česnek se zázvorem. Odstraňte semínka z jalapeno papričky a z červené papriky a obě nakrájejte.
• Maniok sceďte a nechte okapat.
• Ve větším hrnci zahřejte na středním plameni olivový olej a přidejte mrkev, cibuli a česnek. Vše restujte asi 3 minuty, dokud nezačne cibule zlátnout. Poté přidejte zázvor, jalapeno papričku, tymián a míchejte další minutu.
• Ztlumte plamen a přidejte rajčatový protlak a zbytek koření.
• Přilijte zeleninový protlak a přiveďte k varu. Poté plamen opět stáhněte a přidejte maniok a černé fazole. Nechte chvíli povařit a přidejte nakrájenou červenou papriku. Vařte, dokud paprika nezměkne.
• Přidejte kokosové mléko. Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte vodu nebo zeleninový vývar.
• Dochuťte šťávou z limety, pepřem a solí.
• Podávejte s lístky čerstvé petržele nebo koriandru.

Salát z řepy s čerstvým beskydským sýrem, praženou pohankou a pomerančovou zálivkou

Ingredience

  • Na zálivku:
  • pomeranč – pouze šťáva 4 lžíce
  • hořčice, nejlépe Dijonská 1 lžička
  • med 1 lžička
  • vinný ocet 2 lžíce
  • olivový olej 3 lžíce
  • sůl, pepř na dochucení
  • Na salát:
  • řepa; chioggia, žlutá nebo červená 4 kusy
  • pohanka 2 lžíce
  • čerstvý nebo kozí sýr 120 g
  • polníček 2 hrsti

Postup

· V míse smíchejte všechny ingredience na zálivku. Ochutnejte a dle chuti přidejte sůl a pepř.

· Omyjte a oloupejte řepu, kterou poté nakrájejte na tenké plátky, nejlépe na kráječi. Plátky řepy dejte do mísy se zálivkou a opatrně je v něm obalte.

· Bez oleje nechte rozpálit pánev a nasucho na ní asi 3 minuty restujte pohanku. Poté nechte stranou trochu zchladnout.

· Na servírovací mísu naaranžujte řepu s polníčkem. Čerstvý sýr rozdělte na přiměřené kusy a přidejte na talíř k salátu. Na závěr posypejte opraženou pohankou a podávejte.

Salát s melounem, burratou a křupavým prosciuttem

Ingredience

  • Meloun 1 střední
  • Prosciutto 4 plátky
  • Burrata 1
  • Čerstvé lístky máty hrstka
  • Extra pananský olivový olej na dochucení
  • Balsamiko ocet nebo Saba na dochucení
  • Mořská sůl špetka

Postup

• Vypeckujte a nakrájejte meloun na tenké plátky. Naservírujte na 4 talíře
• Rozehřejte pánev, přidejte trochu oleje a zprudka osmahněte prosciutto
• Nahrubo rozdělte burratu a položte na talíř k melounu
• Přidejte křupavé prosciutto
• Dozdobte nakrájenou bazalkou
• Pokapejte olivovým olejem, balzamikem nebo Sabou a lehce osolte mořskou solí
• Nejlépe chutná s vychlazenou skleničkou Prosecca

Stir fry s krevetami, cukrovým hráškem a thajskou bazalkou šéfkuchařky SOFIE SMITH

Ingredience

  • Krevety – syrové 300 g
  • Cibule 1 střední
  • Česnek 2 stroužky
  • Červené chilli 1 nebo 2
  • Slunečnicový nebo arašídový olej 3 lžíce
  • Cukrový hrášek 200 g
  • Sójová omáčka 3 lžíce
  • Lístky thajské bazalky 1 hrst

Postup

• Nakrájejte cibuli na tenké plátky. Česnek nadrobno nasekejte a nakrájejte chilli papričky
• Nahřejte pánev nebo wok na středně silném ohni
• Přidejte olej a vhoďte cibuli a česnek. Osmahněte a pak přidejte chilli
• Přisypejte krevety a cukrový hrášek a míchejte, dokud se krevety neudělají. Přidejte sójovou omáčku
• Odstavte, přimíchejte bazalku a okamžitě podávejte

Místo krevet můžete použít kuřecí maso. A taky přidat čerstvý zázvor. Podává se s rýží nebo nudlemi.

Čekankové krokety – recept michelinského kuchaře Benoîta Neusyho

Ingredience

  • 200 g másla
  • 200 g mouky
  • 10 čekanek
  • 250 g šunky
  • 200 g nastrouhaného sýra
  • 1 litr mléka
  • 6 plátků želatiny

Postup

1. Z mouky a másla udělat zavářku.
2. Nakrájet čekanky na malé kousky, dát do zavářky
3. Povařit odkryté při mírné teplotě.
4. Vyndat čekanku a pečlivě z ní vymačkat všechnu šťávu, šťávu potom vrátit do zavářky a přidat litr mléka.
5. Povařit do zhoustnutí (cca 10 min).
6. Přidat želatinu, kterou jsme předtím dali na chvilku do studené vody.
7. Přidat šunku, čekanku zbavenou šťávy a sýr a hodně dobře promíchat.
8. Nechat přes noc v hodně dobře naolejované nádobě.
9. Druhý den nakrájet na kusy a ty obalit standardně v mouce, vejci a strouhance.
10. Smažit ve friťáku ve velmi horkém oleji.

Dýňový chlebíček podle šéfkuchařky Sofie Smith

Ingredience

  • Dýně Hokaido – bez semínek 650 g
  • Měkké máslo 100 g
  • Cukr muscovado 300 g
  • Sůl špetka
  • Vajíčka 2
  • Mouka 500 g
  • Prášek do pečiva 4 lžičky
  • Jedlá soda půl lžičky
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Mletý hřebíček, muškátový oříšek a zázvor po čtvrt lžičky
  • Cukr demerara 1 lžíce
  • Nasekané vlašské ořechy 1 lžíce

Postup

• Nakrájejte dýni na větší kousky, předehřejte troubu a pečte v troubě do změknutí. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré
• Do předehřáté trouby vložte vymazanou a pečícím papírem vyloženou formu na srnčí hřbet.
• Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření a dejte stranou
• Ve velké míse rozmíchejte máslo, muscovado cukr a sůl dohladka. Po jednom vyšlehejte vajíčka a přidejte dýňové pyré
• Přidejte mouku a nalijte do připravené formy
• Pečte zhruba jednu hodinu
• Pokud budete chtít také drobenku, smíchejte cukr, nasekané vlašské ořechy a máslo. Tuto hmotu přidejte po asi půl hodině pečení
• Nechte stranou vychladnout a poté podávejte.

Marocká batátová polévka podle Sofie Smith

Ingredience

  • Batáty 1 kg
  • Přepuštěné máslo 60 g
  • Olivový olej 2 lžíce
  • Červená cibule - nakrájená 300 g
  • Česnek – nasekaný 2 stroužky
  • Čerstvé červené chilli - nasekané - 1 půlka
  • Drcený koriandr 1 lžička
  • Drcený kmín 1 lžička
  • Drcený zázvor 1 lžička
  • Zeleninový vývar 2 litry
  • Citrónová šťáva, sůl a pepř dle chuti

Postup

• Oloupejte a nakrájejte batáty na větší kousky
• Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olivový olej, osmahněte cibuli s česnekem, červené chilli a koření a asi minutu restujte
• Přidejte batáty a vývar. Vařte, dokud batáty nezměknou
• Rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a citrónem

Retro salát z avokáda a krevet podle Sofie Smith

Ingredience

  • Ready-to eat avokádo 2
  • Ledový salát čvrt hlávky
  • Zralá rajčata 2 střední
  • Vařené krevety 200 g
  • Majonéza 6 lžíc
  • Kečup 1 lžíce
  • Tabasco pár kapek
  • Citrónová šťáva půlka citrónu
  • Rozčtvrcené citróny 4
  • Sladká paprika špetka

Postup

Vyberte avokádo, které je řádně dozrálé. Poznáte to podle, že část u stonku je na omak měkká, ale ne příliš. Například Titbit dováží na český trh zralá avokáda, která se dají ihned konzumovat. Mají název ready-to-eat a jsou buď balené po dvou anebo se dají koupit i samostatně. Avokádo je velice výživné a bohaté na vlákninu.

• Oloupejte avokáda a odstraňte z nich pecku
• Nakrájejte salát a připravte do misky na servírování
• Najemno nakrájejte rajčata a rozložte na salát, pak přidejte na kostičky nakrájené avokádo
• V další misce si rozmíchejte krevety, majonézu, kečup, tabasco a citrónovou šťávu. Směs přidejte na vrstvu avokáda
• Ozdobte paprikou a podávejte s rozčtvrceným citrónem

Som Tam salát se zelenou papájou šéfkuchařky Sofie Smith

Ingredience

  • Limeta nebo citron 1 nebo 2
  • Bird's eye červené chilli 2 nebo více dle chuti
  • Stroužky česneku 2 nadrcené
  • Rybí omáčka 1 lžíce
  • Hnědý cukr půl lžíce
  • Rajče 1 nebo 6 cherry rajčat
  • Zelená papája 1 půlka
  • Mrkev 1 velká
  • Fazolové klíčky 1 hrst
  • Sušené krevety 1 lžíce, omyté, osušené a nasekané
  • Pražené arašídy 2 lžíce nahrubo nasekané
  • Okurka 1 čtvrtka

Postup

• Vymačkejte šťávu z limetky nebo citronu do misky
• Chilli papričky nakrájejte najemno – odstraňte semínka, pokud chcete pokrm méně pálivý
• Ke šťávě z citrusu přidejte nakrájené chilli, česnek, rybí omáčku a cukr
• Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnejte a případně dochuťte
• Rajče nakrájejte nahrubo a přidejte také do misky
• Oloupejte a nastrouhejte papáju a mrkev na dlouhé proužky, přidejte společně s klíčky do misky a promíchejte
• Přisypte krevety a ořechy, případně dochuťte
• Nakonec přidejte nakrájenou okurku

Lilková bharta podle šéfkuchařky Sofie Smith

Ingredience

  • Lilek 2 (asi 500 g)
  • Olej 2 lžíce
  • Kmín půl lžičky
  • Cibule, nasekaná 1 velká (asi 150 g)
  • Česnek, drcený půl lžíce
  • Zázvor, nastrouhaný půl lžíce
  • Rajčata, nasekaná 2 velká (asi 250 g)
  • Zelené chilli papričky, nasekané 1 - 2 nebo dle chuti
  • Drcený koriandr půl lžičky
  • Drcený i celý kmín půl lžičky
  • Chilli prášek půl lžičky
  • Mořská sůl dle chuti
  • Přepuštěné máslo 1 lžíci
  • Citronová šťáva dle chuti
  • Čerstvý koriandr, nasekaný na ozdobení

Postup

• Nejdříve upečte celé lilky buď v troubě, nebo na ohni dokud nezměknou. Nechte je vychladnout, poté je oloupejte a očištěné nakrájejte na kousky
• Na velké pánvi zahřejte olej. Přisypte celý kmín a rychle opražte. Poté přidejte nakrájenou cibuli, kterou orestujte, dokud nezprůhlední. Přihoďte česnek, zázvor a míchejte další přibližně dvě minuty
• Přidejte nakrájená rajčata a zelené chilli papričky a dobře promíchejte. Přisypte zbytek koření a orestujte. Nakonec přidejte lilek a sůl. Směs nechejte podusit, dokud se neodpaří všechna tekutina a úplně na závěr dochuťte citronovou šťávou
• Pokapejte přepuštěným máslem, ozdobte koriandrem a teplé podávejte.

Francouzský toust:

Ingredience

  • Den starou francouzskou bagetu 2
  • Mléko nebo smetana 200 ml
  • Vejce 4
  • Máslo nebo přepuštěné máslo asi 100 g na smažení
  • Vanilkový cukr

Postup

• Nakrájejte bagetu na 3-4 cm široké plátky
• V míse ušlehejte vajíčka a mléko. Vložte plátky bagety do mísy a namočte je ve směsi
• Rozpusťte na pánvi máslo a dozlatova bagetu opékejte. Osušte kuchyňským papírem, aby tousty nebyly příliš mastné
• Posypte vanilkovým cukrem a podávejte společně s rebarborou.

Francouzský toust s glazovanou rebarborou, růžovým pepřem a vanilkou šéfkuchařky restaurace the Sexy Curry Company Sofie Smith

Ingredience

  • Směs s rebarborou:
  • Rebarbora 2 kg
  • Máslo 200 g
  • Hnědý cukr 100 g
  • Mořská sůl špetka
  • Vanilkový lusk 1
  • Růžový pepř 1 lžička
  • Citrón 1 půlka
  • Sirup z granátového jablka 1 nebo 2 lžičky

Postup

• Očistěte a nakrájejte rebarboru na asi 5 cm velké kousky
• Na velké pánvi a mírném ohni rozpusťte máslo, cukr a sůl
• Rozřízněte vanilkový lusk a přidejte k rozpuštěnému máslu a jemně nadrcenému růžovému pepři. Následně vložte kousky rebarbory a pokapejte citrónem. Jemně orestujte a vmíchejte sirup z granátového jablka.

Zapečená čekanka

Ingredience

  • 4 velké čekanky
  • šunka
  • ementál
  • 200 ml smetany
  • 1 vejce
  • 100 g na kostičky nakrájeného ementálu
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup

Čtyři velké čekanky očistěte a rozřízněte na půlky. Povařte několik minut v osolené vodě a nechte okapat. Zapékací misku vymažte máslem. Čekanku zabalte do plátku libové šunky, poté do plátku ementálu. Závitky naskládejte do zapékací misky a zalijte rozmíchanou směsí (200 mililitrů smetany, 1 vejce, 100 gramů na kostičky nakrájeného ementálu, pepř, špetku muškátového oříšku). Zapékejte asi čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 200°C. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.

Italské rizotto s čekankou

Ingredience

  • cibule
  • hlávka čekanky
  • rýže
  • bílé víno
  • vývar
  • parmazán
  • máslo
  • pepř

Postup

Na olivovém oleji zpěňte cibulku, přidejte pokrájenou hlávku čekanky a chvíli poduste. Přidejte rýži, postupně za stálého míchání vařte a po troškách zalévejte bílým vínem a vývarem, dokud rýže není uvařená. Přidejte strouhaný parmezán, máslo a čerstvě mletý pepř, promíchejte a můžete podávat.

Nakládaný zázvor

Ingredience

  • 150 g čerstvého zázvoru
  • 30 ml rybí omáčky
  • 30 ml rýžového octu
  • 25 g cukru

Postup

Oloupejte a nakrájejte zázvor na dlouhé tenké proužky. Nevyhazujte slupky a odkrojky. Ponořte proužky zázvoru do horké vody na zhruba 30 vteřin a poté opláchněte studenou vodou. Nechejte okapat a znovu opakujte. Do hrnce nalijte rybí omáčku, přidejte cukr a přiveďte k varu. Přidejte okapaný, mírně povařený zázvor a ještě na pár minut mírně povařte. Odstavte a nechejte vychladnout.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb