Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

Malajská kokosová laksa s pak choi šéfkuchařky Sofie SMITH - Jak vytvořit laksu:

Ingredience

  • Pak choi 3 nebo 4 očištěné
  • Nudle asi 400 g - vařené
  • Natvrdo uvařená vajíčka 4 – rozkrájená napůl
  • Fazolové lusky pár hrstí
  • Čerstvá máta malý svazek
  • Čerstvý koriandr malý svazek
  • Limeta na ozdobu
  • Červené chilli dle chuti
  • Chilli olej dle chuti
  • Smažené šalotky dle chuti

Postup

• Přiveďte polévku k varu, nechejte probublat a přidejte pak choi
• Rozdělte nudle do misek
• Pak choi servírujte na nudle a přelejte polévkou
• Přidejte vejce, fazolové lusky a čerstvé bylinky. Ozdobte limetkou a podávejte.

Polévka:

Ingredience

  • Rostlinný olej 2 lžíce
  • Laksa pasta dle chuti
  • Zeleninový vývar nebo voda 1 litr
  • Kokosové mléko 400 ml
  • Palmový cukr 1 lžička
  • Sůl/sójová/rybí omáčka dle chuti

Postup

• Ohřejte olej ve velkém hrnci. Za stálého míchání osmahněte na pár minut laksa směs
• Přidejte horní část kokosové trávy plus vývar a přiveďte k varu. Nechejte probublat na zhruba 5 minut a pak vmíchejte kokosové mléko
• Znovu zahřejte, přidejte palmový cukr a dle chuti omáčky a odstavte

Laksa směs:

Ingredience

  • Šalotka 4 větší – asi 80 g
  • Dlouhé červené chilli 2 – bez semínek
  • Citrónová tráva 2 – dolní část, vrchní si nechejte na polévku
  • Galangal 15 g
  • Česnek 3 velké stroužky
  • Zázvor 15 g
  • Makadamiové ořechy 20 g
  • Drcená kurkuma 1 lžička
  • Drcený koriandr 1 lžička
  • Sůl 1 lžička

Postup

• Nakrájejte všechny ingredience a poté společně s kořením rozmixujte, přidejte dle potřeby vodu, abyste vytvořili pastu.

Rukolová polévka s tempurou šéfkuchařky SOFIE SMITH

Ingredience

  • Olivový olej nebo máslo 2 lžíce
  • Cibule 2 střední, asi 160 g
  • Brambory 400 g
  • Vývar – kuřecí nebo zeleninový asi 1 litr
  • Bobkový list 1
  • Čerstvý tymián 1 větší snítku
  • Rukola 150 g
  • Smetana 120 ml
  • Růžový pepř půl lžičky

Postup

• Ve velkém hrnci rozpusťte máslo nebo zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a smažte na mírném ohni do změknutí
• Přidejte oloupané brambory, vývar, bobkový list a tymián. Vařte, dokud brambory nezměknou
• Přisypejte rukolu, zamíchejte a nechejte povařit asi 2 minuty, poté hrnec odstavte
• Vytáhněte z polévky bobkový list a tymián a rozmixujte tyčovým mixérem
• Před podáváním vmíchejte smetanou a znovu ohřejte, případně dochuťte solí a pepřem
• Ozdobte tempurou z rukoly a růžovým pepřem

Tempura

Ingredience

  • Mouka 50 g
  • Kukuřičný škrob 50 g
  • Perlivá voda
  • Rukola hrstka
  • Olej na smažení

Postup

• Zahřejte olej na smažení
• V míse smíchejte mouku a kukuřičný škrob. Přidejte perlivou vodu a vytvořte hustou krémovou hmotu.
• Namočte rukolu do směsi, osmažte do křupava a osušte od přebytečného oleje
• Osolte a podávejte s polévkou

Vietnamská polévka Pho s hlívou královskou podle šéfkuchařky Sofie Smith ze Sexy Curry Company

Ingredience

  • Vývar:
  • Odkrojky z hlívy královské
  • Cibule 2
  • Zázvor 2 větší kousky, asi 60 g
  • Sušené houby shiitake 3 nebo 4
  • Koriandrová semínka ½ lžíce
  • Celý černý kardamom 1
  • Celá skořice 1
  • Celý anýz 3
  • Citrónová tráva 2 stonky
  • Celý pepř 1 lžíce
  • Studená voda 2 litry
  • Světlá sójová omáčka 4 lžíce
  • Mořská sůl 1 lžička
  • Hlíva královská 400 g
  • Rýžové nudle 300 g
  • Fazolové klíčky 120 g
  • Jarní cibulka 1 malý svazek
  • Čerstvý koriandr 1 svazek
  • Dlouhý koriandr 1 svazek
  • Thajská bazalka 1 svazek
  • Červené chilli papričky 4 nebo dle chuti
  • Citrón nebo limetka 3

Postup

• Připravte si velký hrnec. Očistěte a okrájejte hlívy. Odkrojte dolní část a vložte do hrnce. Zbytek hub nakrájejte podélně od kloboučku dolů a dejte na stranu. Neoloupanou cibuli a zázvor ožehněte na grilu. Opláchněte ve studené vodě a přidejte do hrnce. Přidejte další ingredience kromě sójové omáčky a soli. Nechejte vodu zavřít, poté stáhněte teplotu a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Mezitím připravte podle návodu rýžové nudle.
• Na pánvi zahřejte trošku oleje a opečte do měkka houby, přidejte sůl a pepř
• Očistěte klíčky a bylinky, nakrájejte jarní cibulku a chilli, citróny a limetky rozčtvrťte. Vše si připravte na malý talířek. Přidejte do vývaru sůl a sojovou omáčku a nechejte dalších 5 minut povařit. Sceďte vývar a vraťte zpět do hrnce. Nudle rozdělte do misek a navrch dejte kousky orestované hlívy. Přelijte vývarem a přidejte dle chuti bylinky a hoisin nebo sriracha omáčku.

Pho je známá vietnamská polévka s nudlemi. Je původně ze severního Vietnamu, kde je obvyklou snídaní nebo obědem. Klíčový pro chuť této oblíbené polévky je vývar, který by měl být čistý a aromatický. Obvykle se připravuje s hovězím nebo kuřecím masem. V naší verzi používáme místo masa hlívu královskou, která je masitá a tak ji jde snadnou použít jako alternativu masa. Recept je pro přípravu 4-6 porcí.

Čekanková polévka

Ingredience

  • 2 čekankové puky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • citron

Postup

Dva větší čekankové puky očistíme, rozpůlíme a propláchneme. Střed nakrájíme na proužky. Litr zeleninového vývaru zjemníme 200 mililitry smetany ke šlehání, osolíme ho a opepříme. Přidáme čekankové listy a několik minut povaříme, dokud čekanka není měkká. Polévku rozmixujeme a podle chuti můžeme přikapat pár kapek citrónové šťávy.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb