Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

Panna cotta s estragonem a malinami šéfkuchařky Sofie SMITH

Ingredience

  • plátky želatiny 3
  • smetana (30%+) 500 ml
  • cukr 30 g
  • čerstvý estragon asi 50 g
  • čerstvé maliny 300 g + na servírování
  • cukr moučka 2 lžíce + na dochucení

Postup

• Želatinu namočte ve studené vodě podle návodu.
• Smetanu nalijte do hrnce a přidejte cukr. Očištěné lístky estragonu včetně stonků natrhejte a promněte, aby se uvolnila vůně a přidejte ke smetaně s cukrem.
• Začněte zahřívat, aby se cukr rozpustil a uvolnilo se aroma z bylinek. Poté stáhněte z plotny.
• Z želatiny vymačkejte vodu a přidejte k ohřáté smetaně. Nechejte směs na 10-15 minut odležet.
• Celou směs přeceďte do nádoby, ze které se vám bude dobře rozlévat do sklenic či misek.
• Směsí naplňte sklenice a nechte je vychladnout a ztuhnout. Až budou pokojové teploty, můžete je dát do lednice.
• Mezitím si z cukru a rozmixovaných malin připravte polevu na vychladlou panna cottu.

Před podáváním můžete panna cottu vyklopit ze skleniček nebo ji podávat přímo, politou malinovou polevou a ozdobenou lístky estragonu.
Tip! Pokud chcete lehčí variantu, můžete místo 1 smetany přidat rostlinné mléko. Zkuste třeba to kokosové

Vánočka s kaki s máslovým pudingem

Ingredience

  • kaki 2 střední
  • vánočka 1
  • máslo 1 polovina lžíce, pokojové teploty
  • vejce 3 menší
  • vanilka půl lusku nebo 1 lžička extraktu
  • cukr 1 lžíce
  • mléko 200 ml
  • smetana 300 ml
  • moučkový cukr na posypání

Postup

• Kaki nakrájejte na ½ cm tlusté plátky, které ještě přepulte.
• Vánočku nakrájejte na 1 cm plátky a z jedné strany je potřete máslem.
• Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu na pečení vymažte máslem.
• Vejce ušlehejte s cukrem a přidejte vanilku. Dobře promíchejte a pomalu přidejte mléko a smetanu a dobře promíchejte.
• Vánočkou vyložte pečící mísu do vrstev, začněte první vrstvou vánočky, namazanou stranou nahoru a poté přelijte 1/3 vajíčkové směsi. Na vánočku poklaďte vrstvu nakrájeného kaki. Celý postup zopakujte ještě jednou a použijte celý zbytek vaječné směsi. Nechte na 10 minut odležet.
• Dejte péct do trouby na 30 až 40 minut dozlatova.
• Po upečení posypejte moučkovým cukrem. Podávejte ještě teplé s kopečkem zmrzliny, zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Švestkový galet SOFIE SMITH

Ingredience

  • křehké nebo listové těsto 500 g
  • švestky, vypeckované 600 g
  • mleté mandle 4 lžíce
  • vanilkový lusk 1 polovina
  • přírodní cukr (tmavý, třtinový) 100 g
  • vejce 1

Postup

Předehřejte troubu na 200 stupňů
• Na plech dejte pečící papír
• Těsto vyválejte do velkého kruhu, asi 35 cm v průměru, a přendejte na plech vyložený pečícím papírem
• V misce smíchejte mleté mandle s polovinou cukru. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vnitřek vyškrábněte hrotem nože a přidejte ke směsi cukru a mandlí. Prázdný lusk odložte bokem na později
• Polovinu cukrové směsi vysypejte na těsto
• Doprostřed těsta poklaďte vypeckované rozpůlené švestky. Okraj nechte asi 7 cm široký. Zbytek cukru vysypejte na švestky
• Kraje ohněte přes ovoce, ale úplně jej nezakryjte. Doprostřed dejte vanilkový lusk
• Okraje potřete rozmíchaným vajíčkem a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut
• Po upečení nechte ležet na plechu asi 10 minut. Podávejte ještě teplé.

Velikonoční tartaletky

Ingredience

  • změklého másla 125 g
  • cukru moučky 125 g
  • středně velké vejce 1
  • hladké mouky 200 g
  • jemně mletých mandlí 50 g
  • NA KRÉM:
  • pasterizované zakysané smetany 180 g
  • mléčné čokolády Callebaut 823 NV 240 g
  • NA OZDOBENÍ:
  • bílá dekorovací a potahovací hmota Callebaut COW-5031DP
  • květinky IBC Power Flowers k obarvení fondánu

Postup

Prosejte mouku s mletými mandlemi.
Utřete změklé máslo s cukrem, opatrně zašlehejte vejce a nakonec vmíchejte sypké suroviny a zpracujte do hmoty. Zpracované těsto nechte v lednici odležet nejméně po dobu 2 hodin.
Rozpusťte mléčnou čokoládu a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Krátce zpracujte v mixéru na hladký krém. krém nechte při pokojové teplotě chvíli odstát. Mezitím si upečte košíčky.
Těsto vyválejte na 2-3mm silný plát. Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka, propíchejte vidličkou a vložte je do formiček. Opatrně přitlačte těsto ke dnu a bokům. Pokud je těsto vyšší než okraje formy, odkrojte ho nožem.
Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte při 160 stupních C po dobu cca 10 minut. Nechte vychladnout, poté vyklopte z formiček ven.
Vychladlé tartaletky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku se špičkou. Skvělým pomocníkem je špička se spoustou malých dírek, vytvoří se tak struktura hnízda.
Nyní si připravte fondán, který nejprve zjemněte hnětením. V mikrovlnné troubě rozpusťte dílek květiny PowerFlowers, přidejte do fondánu a propracujte ho do úplného obarvení. Nyní tvořte barevná vajíčka různých velikostí. Ta pak naskládejte do hnízd v tartaletkách.

Panna Cotta s dezertními borůvkami s aronií

Ingredience

  • Smetana ke šlehání 30% 360 ml
  • Mléko polotučné 540 ml
  • Dr. Oetker Panna Cotta 110 g
  • Dr. Oetker Dezertní borůvky s aronií 50 g

Postup

Odměřené množství mléka a smetany ke šlehání přivedeme k varu.
Poté odstavíme z plotny, pomocí metly vmícháme odměřené množství Panna Cotty a mícháme, dokud se směs nerozpustí (již nevaříme).
Dezert naporcujeme do vhodných misek a necháme v lednici ztuhnout.
Vychlazený dezert ozdobíme dezertními borůvkami s aronií.

Mandlový váleček s malinovou omáčkou, sněhovou pusinkou s čokoládou - Těsto na dekor:

Ingredience

  • 20 g másla
  • 20 g cukr moučka
  • 20 g mouka hladká
  • 5 g kakaa
  • 20 g bílky tekuté

Postup

Těsto na dekor připravíme smícháním všech surovin do hromady a krátkým vyšleháním na nejnižší rychlost. Tuto hmotu rozetřeme přes šablonu na pečící podložku a necháme v lednici ztuhnout.

Korpus:

Ingredience

  • 190 g vajec
  • 190 g marcipánová hmota
  • 70 g mouka hladká
  • 30 g máslo
  • 100 g bílky tekuté
  • 20 g cukr krupice

Postup

Marcipánovou hmotu propracujeme, dáme šlehat a postupně přidáváme vejce. Vyšleháme do husté pěny. Do této směsi lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh s cukrem a prosátou mouku. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Touto směsí přetřeme připravené zatuhlé dekory. V elektrické troubě pečeme při 200° C asi 8 minut.

Náplň:

Ingredience

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání 35% tuku
  • 60 g moučkového cukru
  • Citronová šťáva, vanilkový cukr

Postup

Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s vyšlehaným tvarohem s cukrem. Ochutíme šťávou a vanilkovým cukrem.

Omáčka:

Ingredience

  • 400 g malin
  • 100 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 ml malonového likéru

Postup

Polovinu malin podlijeme vodou a dáme vařit. Necháme zredukovat a pak přidáme zbylé maliny. Nakonec ochutíme likérem.

Čokoládový krém:

Ingredience

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 40 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády 65% kakaového podílu

Postup

Smetanu s cukrem a kakaem přivedeme k varu. Odstavíme a přidáme čokoládu. mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak uložíme do chladničky ztuhnout.

10 ks sněhových pusinek
10 ks malin na zdobení
10 ks ozdob z křehkého těsta
Ozdoby připravíme z těsta na dekor.

Tvarohový dortík s makovým nákypem, vanilkovou pěnou a jablky v karamelu - Tvarohový dortík:

Ingredience

  • 200 g marcipánového korpusu
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 15 g želatiny plátky
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. 100 ml smetany přivedeme k varu, odstavíme a přidáme nabobtnalou želatinu bez vody. Necháme rozpustit a vlijeme do připravené náplně. Nakonec vmícháme ušlehanou zbylou šlehačku. Do formiček dáme na dno plátek korpusu a naplníme náplní. Část náplně si ponecháme a ochutíme skořicí. Pak přidáme k základní náplni a ve formičkách špejlí vytvoříme mramorování. Formičky uložíme do chladničky.

Vanilková pěna:

Ingredience

  • 4 žloutků
  • 50 g krupicového cukru
  • Dřeň z poloviny vanilkového lusku
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

Žloutky vyšleháme na horké vodní lázni s cukrem a dření z vanilkového lusku do husté pěny. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Pak vmícháme do vyšlehané šlehačky.

Jablka v karamelu:

Ingredience

  • 200 g očištěných jablek
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 ml citronové šťávy
  • 50 ml ořechového likéru

Postup

Jablka nakrájíme na drobné kostky. Do kastrolu dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrájená jablka, šťávu a krátce podusíme. Odstavíme a ochutíme likérem.

Na zdobení:
10 ks křehkých oplatek
Oplatky upečeme ze směsi BINEX a bílého máku.

Makový nákyp:

Ingredience

  • 65 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • Dřeň z poloviny vanilkového lusku
  • 65 g másla
  • 100 g mletého máku

Postup

Do hrnce dáme mouku a za stálého míchání přidáme mléko, 2 žloutky, 50 g cukru, dřeň z vanilkového lusku a máslo. Za stálého míchání ovaříme 5 minut. Pak odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí. Přidáme zbylé žloutky, mák a vyšlehaný sníh z bílků se zbylým krupicovým cukrem. Hotové těsto naplníme do formiček a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb