Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

MAROCKÁ OMELETA S LIŠKAMI OD SOFIE SMITH

Ingredience

  • 2 porce
  • lišky 250 g
  • extra panenský olivový olej 2 lžíce + trocha na servírování
  • česnek 2 stroužky
  • bobkový list 1
  • petržel 1 lžíce
  • vejce 3
  • sůl na dochucení
  • pepř na dochucení

Postup

• Lišky očistěte a nakrájejte na menší kousky.
• Čepelí nože rozmáčkněte stroužky česneku.
• V malé misce rozmíchejte vejce s trochou soli.
• Na větší pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte česnek, bobkový list a chvíli opékejte. Poté přidejte nakrájené lišky.
• Dochuťte trochou soli a pepře a asi minutu zprudka orestujte. Poté lišky dejte na talíř.
• Na stejnou pánev nalijte trochu olivového oleje a na mírném plamenu připravte z rozmíchaných vajíček omeletu. Jakmile jsou kraje omelety hotové, nasypejte na ni směs z lišek a nahoru dejte bobkový list a petrželku.
• Pod pokličkou nechejte omeletu dodělat na mírném plamenu asi 2 minuty.
• Ihned podávejte pokapanou trochou olivového oleje.

LETNÍ ZÁVITKY S MANGEM A KREVETAMI OD ŠÉFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

Ingredience

  • Mango 1 malé
  • Rýžový papír 8
  • Vařené krevety 16 kousků
  • Salát dle vašeho výběru 8 lístků
  • Čerstvé bylinky na dochucení koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka

Postup

Tento recept je inspirován Vietnamskými jarními závitky z rýžového papíru. Je jednoduchý na přípravu a zároveň lehký a zdravý.

4 porce
• Oloupejte a nakrájejte mango na plátky
• Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vody okapat a položte papír na čistou utěrku
• Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky
• Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek
• Podávejte s omáčkou

Omáčka Nuoc Cham

Ingredience

  • Limetka – šťáva 1 velká
  • Stroužek česneku - rozmačkaný 1
  • Cukr 2 polévkové lžíce nebo dle chuti
  • Voda 6 polévkových lžic nebo 90 ml
  • Rybí omáčka 3 polévkové lžíce
  • Pálivá paprička Bird's eye – najemno nasekaná 1 nebo 2

Postup

• V male misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu
• Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte limetkou, rybí omáčkou nebo cukrem dle vaší chutě.

THAJSKÝ SALÁT S KREVETAMI A POMELEM ŠEFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

Ingredience

  • Limeta 2
  • Rybí omáčka 2 lžíce
  • Hnědý nebo palmový cukr 1 lžíce
  • Sušené chilli půl lžičky nebo dle chuti
  • Osmažený česnek 1 lžička
  • Pomelo 1 polovina
  • Vařené krevety 400 g
  • Čerstvé chilli papričky 1 nebo 2
  • Máta a koriandr dle chuti
  • Listový salát několik listů
  • Osmažený kokos 3 lžíce
  • Osmažená šalotka 1 lžíce

Postup

• Do misky vymačkejte šťávu z limetky
• Přidejte rybí omáčku, cukr, sušené chilli a smažený česnek. Promíchejte, dokud se cukr nerozpustí
• Oloupejte pomelo a rozdělte na menší dílky
• Přidejte pomelo a krevety do misky s dresinkem
• Nakrájejte čerstvé chilli a vsypte do misky
• Přidejte natrhané bylinky a důkladně promíchejte
• Listový salát rozložte na talíř a na ně položte směs pomela a krevet
• Ozdobte kokosem a cibulí a servírujte

ŠPALDOVÉ RIZOTO S KAŠTANY, HOUBAMI PORCINI A ŠALVĚJÍ SOFIE SMITH

Ingredience

  • Špaldová zrnka 200 g
  • Sušené houby 25 g
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Šalotky – nakrájené najemno 3
  • Česnek – nasekaný jemno 1
  • Vařené kaštany 100 g
  • Lístky šalvěje 2 snítky
  • Bílé víno 2 malé skleničky
  • Vývar 1 litr
  • Nastrouhaný parmazán 50 g
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

• Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu
• Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem
• Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří
• Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces
• Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbována
• Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Hofmann Bohemia PURENA Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group
 

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof
 

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk