Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

MAROCKÁ OMELETA S LIŠKAMI OD SOFIE SMITH

Ingredience

  • 2 porce
  • lišky 250 g
  • extra panenský olivový olej 2 lžíce + trocha na servírování
  • česnek 2 stroužky
  • bobkový list 1
  • petržel 1 lžíce
  • vejce 3
  • sůl na dochucení
  • pepř na dochucení

Postup

• Lišky očistěte a nakrájejte na menší kousky.
• Čepelí nože rozmáčkněte stroužky česneku.
• V malé misce rozmíchejte vejce s trochou soli.
• Na větší pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte česnek, bobkový list a chvíli opékejte. Poté přidejte nakrájené lišky.
• Dochuťte trochou soli a pepře a asi minutu zprudka orestujte. Poté lišky dejte na talíř.
• Na stejnou pánev nalijte trochu olivového oleje a na mírném plamenu připravte z rozmíchaných vajíček omeletu. Jakmile jsou kraje omelety hotové, nasypejte na ni směs z lišek a nahoru dejte bobkový list a petrželku.
• Pod pokličkou nechejte omeletu dodělat na mírném plamenu asi 2 minuty.
• Ihned podávejte pokapanou trochou olivového oleje.

LETNÍ ZÁVITKY S MANGEM A KREVETAMI OD ŠÉFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

Ingredience

  • Mango 1 malé
  • Rýžový papír 8
  • Vařené krevety 16 kousků
  • Salát dle vašeho výběru 8 lístků
  • Čerstvé bylinky na dochucení koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka

Postup

Tento recept je inspirován Vietnamskými jarními závitky z rýžového papíru. Je jednoduchý na přípravu a zároveň lehký a zdravý.

4 porce
• Oloupejte a nakrájejte mango na plátky
• Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vody okapat a položte papír na čistou utěrku
• Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky
• Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek
• Podávejte s omáčkou

Omáčka Nuoc Cham

Ingredience

  • Limetka – šťáva 1 velká
  • Stroužek česneku - rozmačkaný 1
  • Cukr 2 polévkové lžíce nebo dle chuti
  • Voda 6 polévkových lžic nebo 90 ml
  • Rybí omáčka 3 polévkové lžíce
  • Pálivá paprička Bird's eye – najemno nasekaná 1 nebo 2

Postup

• V male misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu
• Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte limetkou, rybí omáčkou nebo cukrem dle vaší chutě.

THAJSKÝ SALÁT S KREVETAMI A POMELEM ŠEFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

Ingredience

  • Limeta 2
  • Rybí omáčka 2 lžíce
  • Hnědý nebo palmový cukr 1 lžíce
  • Sušené chilli půl lžičky nebo dle chuti
  • Osmažený česnek 1 lžička
  • Pomelo 1 polovina
  • Vařené krevety 400 g
  • Čerstvé chilli papričky 1 nebo 2
  • Máta a koriandr dle chuti
  • Listový salát několik listů
  • Osmažený kokos 3 lžíce
  • Osmažená šalotka 1 lžíce

Postup

• Do misky vymačkejte šťávu z limetky
• Přidejte rybí omáčku, cukr, sušené chilli a smažený česnek. Promíchejte, dokud se cukr nerozpustí
• Oloupejte pomelo a rozdělte na menší dílky
• Přidejte pomelo a krevety do misky s dresinkem
• Nakrájejte čerstvé chilli a vsypte do misky
• Přidejte natrhané bylinky a důkladně promíchejte
• Listový salát rozložte na talíř a na ně položte směs pomela a krevet
• Ozdobte kokosem a cibulí a servírujte

ŠPALDOVÉ RIZOTO S KAŠTANY, HOUBAMI PORCINI A ŠALVĚJÍ SOFIE SMITH

Ingredience

  • Špaldová zrnka 200 g
  • Sušené houby 25 g
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Šalotky – nakrájené najemno 3
  • Česnek – nasekaný jemno 1
  • Vařené kaštany 100 g
  • Lístky šalvěje 2 snítky
  • Bílé víno 2 malé skleničky
  • Vývar 1 litr
  • Nastrouhaný parmazán 50 g
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

• Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu
• Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem
• Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří
• Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces
• Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbována
• Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb