Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

Zauzená kachní prsa, kaštanové rizoto s kroupami, kaštanový krém

Ingredience

  • Kachní prsa 600g
  • Kaštany loupané 500g
  • Kroupy 200g
  • Máslo 100g
  • Smetana 2dcl
  • Slanina 50g
  • Šalotka 50g
  • Cukr krystal 50g
  • Sůl, olivový olej, bylinky

Postup

Kachní prsa ochutíme solí a opečeme pouze, až je kůže křupavá. Pak kachní prso dáme péci při 62°C na 30 minut. Na oleji opečeme šalotku. Přidáme cukr, slaninu a necháme zkaramelizovat. Pak přihodíme kaštany a lehce je opečeme. Zalijeme smetanou a rozmixujeme na hladký krém. Polovinu krému vlijeme do vařených krup a společně ještě vaříme cca 10 minut. Přidáme máslo a vytvoříme hladké rizoto. Pokrm doplníme bylinkami a podáváme.

Kaštany jsou ideální surovinou pro podzimní pokrmy. „Výborné jsou v kombinaci se zvěřinou, do nádivek, k přípravě krémů, pyré, polévek anebo zastudena do salátů. Doporučuji nejprve udělat trochu karamelu a kaštany v něm před dalším použitím opéci. Uvolní se tím aroma a zesílí chuť,“ radí šéfkuchař Honza Horký.

Králičí hřbet v sušené šunce, karotkové pyré s pomerančem, opečená barevná karotka

Ingredience

  • Králičí hřbet 600g
  • Sušená šunka 100g
  • Mrkev 800g
  • Pomeranč 200g
  • Barevná mini karotka 150g
  • Cukr krystal 20g
  • Máslo 100g
  • Smetana 2dcl
  • Tymián, kerblík, sůl, olivový olej

Postup

Králičí hřbet očistíme, zabalíme do sušené šunky a přidáme tymián. Dáme péct při 60°C na asi 1 hodinu. Mrkev nakrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilejeme šťávu z pomerančů a smetanu. Necháme rozvařit a rozmixujeme na hladké pyré. Barevnou mini karotku očistíme, nakrájíme na malé kousky a opečeme na cukru a másle. Králičí hřbet krájíme na pravidelné plátky a podáváme. Pokrm doplníme kerblíkem.

Kuře s koriandrem v PANDŽÁBSKÉM STYLU (DHANIA MURGH) šéfkuchařky Sofie Smith

Ingredience

  • 4 porce
  • kuřecí stehna s kostí 8
  • cibule 2 střední
  • čerstvý koriandr, včetně stonků 200 g
  • zelené chilli (např. jalapenos) 4
  • bílý jogurt 250 g
  • kurkuma, koření půl lžičky
  • garam masala čtvrt lžičky
  • sůl 1 lžička + na dochucení
  • přepuštěné máslo nebo ghee 4 lžíce

Postup

• Do větší mísy nebo nádoby dejte kuře.
• Oloupejte a nahrubo nakájejte cibuli.
• Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte.
• Nasekejte nebo rozmixujte chilli, cibuli a koriandr, aby vznikla pasta.
• V další misce si smíchejte bílý jogurt, kurkumu, koření garam masala a lžičku soli.
• Jogurtovou a koriandrovou směsí přelijte kuřecí stehna a rovnoměrně rozetřete.
• Zakryjte víkem, nebo folií a nechte v chladu alespoň 2 hodiny marinovat.
• Ve velké pánvi nebo hrnci si rozehřejte přepuštěné máslo nebo ghee. Z nádoby vyndejte kuřecí stehna a pokuste se z nich stáhnout co nejvíce marinovací směsi. Na pánvi je zprudka opečte.
• Zbytkem marinády přelijte kuře a nechte pomalu dusit, dokud není kuře hotové. Pokud bude nutné, přidejte trochu vody nebo vývaru, aby se kuře nepřipalovalo.

Servírujte s rýží nebo bramborami, dochuťte solí a posypejte čerstvým koriandrem.

Kuře se čtyřiceti stroužky česneku šéfkuchařky Sofie Smith

Ingredience

  • Rozporcované kvalitní kuře 1
  • Olivový olej 4 lžíce
  • Suché bílé víno 150 ml
  • Česnek 3 nebo 4
  • Kuřecí vývar 250 ml
  • Citrón jedna půlka
  • Čerstvý estragon 2 nebo 3 snítky
  • Mořská sůl a čerstvý pepř

Postup

• Osolte a opepřete jednotlivé kousky kuřete
• Rozdělte česnek na jednotlivé stroužky, ale neloupejte
• Předehřejte troubu na 180°C
• Na velké pánvi rozehřejte olivový olej
• Přidejte kousky kuřete a zprudka osmahněte. Vyndejte z pánve a vložte do ohnivzdorné mísy nebo pekáče
• Dejte na pánev stroužky česneku a pár minut smažte, pak přilejte bílé víno. Přidejte vývar a nechejte chvíli probublat. Přilejte ke kuřecímu masu, vymačkejte na maso citrónovou šťávu a rozkrojený citrón vložte do pekáče
• V troubě pečte zhruba 45 minut, anebo dokud nejsou všechny kousky řádně propečené
• Před podáváním posypejte čerstvým estragonem

Smetanová omáčka ke kuřecí roládě s artyčoky

Ingredience

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 31 % Kunín
  • půl hlavičky česneku
  • půl dcl Čerstvého mléka Kunín
  • citron
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Česnek rozdělte na stroužky, oloupejte a spařte je třikrát ve vroucí vodě, přičemž vodu pokaždé vyměňte. Spařené stroužky přendejte do kastrůlku, podlijte je vodou a mlékem v poměru 1:1, přiklopte a duste, dokud zcela nezměknou. Potom česnek slijte a rozmixujte s 1 lžící tekutiny z dušení. Smetanu okyselte několika kapkami citronové šťávy, přidejte rozmixovaný česnek, osolte, opepřete a důkladně prošlehejte metlou na jemnou krémovou omáčku. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a přílohou z listového salátu ochuceného bylinkami, olivovým olejem a solí.

Kuřecí roláda s artyčoky a smetanovou omáčkou

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa
  • 4 artyčoky
  • 1 stroužek česneku
  • strouhaný parmezán
  • toastový chléb
  • suché bílé víno
  • petrželka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Postup

Artyčoky očistěte, odkrojte vnější tuhé listy a vnitřní chmýří a měkké srdíčko nakrájejte na dílky. Osmahněte je na malém množství rozehřátého oleje spolu s nasekaným stroužkem česneku, podlijte troškou vody, bílého vína, osolte a ochuťte na jemno nasekanou petrželkou. Jakmile artyčoky změknou, vyjměte je z pánve a nakrájejte na jemno. Prsíčka naklepejte a potřete náplní z na jemno nakrájených artyčoků ochucených hojným množstvím na jemno nasekané petrželky promíchané se 2 lžícemi strouhaného parmezánu, 2 krajíčky rozmixovaného toastového chleba, solí a pepřem. Stočte je do rolády, ovažte je volně kuchyňským provázkem a vařte v páře 20 minut.

Jehněčí hřbet, ředkvičky, šťovík, velikonoční nádivka, čerstvé houby, celerové pyré

Ingredience

  • Jehněčí hřbet 600g
  • Olivový olej 50ml
  • Toastový chléb 300g
  • Vejce 2ks
  • Mléko 200ml
  • Uzený bůček 100g
  • Máslo 100g
  • Mix jarních bylinek (pažitka, petrželka, kopřivy)
  • Ředkvičky 1 svazek
  • Šťovík
  • Celer 200g
  • Čerstvé houby 100g
  • Mléko 300ml
  • MAGGI šťáva k pečenému masu 50g

Postup

Jehněčí hřbet si očistíme od tuku a nasolíme. Prudce orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Hřbet přendáme na plech nebo do gastronádoby a pečeme v konvektomatu na 130C po dobu 20min.
Orestujeme si na kostičky nakrájený uzený bůček, přidáme nakrájený toastový chléb a společně lehce orestujeme.
V misce si rozmícháme mléko, žloutky, nasekané jarní bylinky a špetku muškátového květu. Z bílků si připravíme sníh.
Orestovaný toastový chléb spojíme společně se směsí žloutků, osolíme a nadlehčíme sněhem z bílků. Pomocí potravinové folie vytvoříme potřebný tvar nádivky, který vaříme na páře na 99C po dobu 20 minut
MAGGI šťávu k pečenému masu připravíme dle návodu
Celer si očistíme a uvaříme v mléce do měkka. Promixujeme v hladké pyré
Ředkvičky si očistíme a nakrájíme na požadovaný tvar
Houby si lehce orestujeme na másle
Listy šťovíku a klíčky hrášku použijeme pro dekoraci

Omáčka k vepřovým žebírkům

Ingredience

  • 50 ml čínského rýžového vína nebo sherry
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce sladké tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce lehké sojové omáčky
  • 2 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • kuřecí vývar nebo voda
  • dvě špetky koření pěti vůní

Postup

Dejte všechny ingredience do woku nebo velké pánve. Na mírném ohni promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Přidejte žebírka a pár minut celou směs míchejte, dokud se nevypaří skoro všechna tekutina a žebírka nejsou potažena lepkavou hmotou.
Podávejte s nakládaným zázvorem (viz recept v sekci OSTATNÍ), můžete také přidat podle chuti okurku nebo jarní cibulku.

Vepřová žebírka Sofie Smith

Ingredience

  • 2 kg žebírek z boku
  • 2 celé anýze vonné
  • Slupky a odkrojky ze zázvoru
  • 1 až 2 jarní cibulky nebo vršky pórku

Postup

Vložte žebírka do studené vody, přiveďte k varu, vyndejte, nechejte okapat a důkladně opláchněte studenou vodou. Poté je dejte do hrnce se zbytky zázvoru, jarní cibulkou, anýzem a zalijte studenou vodou. Poté je dejte do hrnce se zbytky zázvoru, jarní cibulkou, anýzem a zalijte studenou vodou. Nechejte povařit, až žebra změknou. Sceďte, nechejte vychladnout a naporcujte.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb