Tisková zpráva - Gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017

Přílohy ke stažení aktualizováno: 17.01.2017  |  Zpět na seznam

Nejlepší mladí kuchaři, cukráři a číšníci poměří svoje dovednosti

Atraktivní součástí mezinárodních veletrhů GO a Regiontour 2017 se i v letošním roce stane 23. ročník prestižní mezinárodní soutěže studentů odborných škol v oboru cukrář, kuchař a číšník Gastro Junior Brno – Bidvest cup.

Soutěž proběhne ve dnech 19. až 21. ledna na Brněnském výstavišti v pavilonu P pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála a kontinentálního ředitele WACS (světová asociace kuchařských spolků) pro střední Evropu, prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Bc. Miroslava Kubece.

Pořadateli soutěže jsou:

• brněnská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR

• asociace číšníků ČR

• Veletrhy Brno a.s.

• organizačního zajištění se ujala Střední škola Brno, Charbulova.

Slavnostní zahájení se za účasti řady oficiálních hostů uskuteční ve čtvrtek 19. ledna 2017 v 9.30 hodin.

Nyní několik informací k soutěži samotné:

Do letošního ročníku soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest cup (věk zúčastněných je omezen hranicí jedenadvaceti let). V kuchařské kategorii se utká 26 studentů a v cukrářské disciplíně bude 24 soutěžících. Největší zájem byl v letošním roce o soutěž v oboru číšník. Můžeme se podívat na 27 účastníků tohoto atraktivního gastronomického odvětví. „Není náhodou, že se v soutěži se setkáváme s tradičními účastníky. Jedná se především o školy, které dbají na vysokou úroveň výuky a podporují kreativitu svých žáků, kupříkladu účastí na prestižních soutěžích, jakou je bezpochyby Gastro junior Brno - Bidvest cup. „Mezi letošními účastníky je na osmdesát procent státních škol,“ uvedla Eva Bílá z organizačního týmu GJB-BC.

Soutěže ve všech třech kategoriích se konají podle přesně stanovených pravidel, která si nezadají se špičkovým sportovním kláním, včetně podmínek, za kterých je možné plnění soutěžního úkolu přerušit, či kdy je možné soutěžícího diskvalifikovat, nebo naopak podat protest proti verdiktu poroty.

Každý z účastníků má svého trenéra, s nímž se může před zahájením soutěžního úkolu poradit. Výsledné práce hodnotí odborné pětičlenné poroty sestavené z expertů jednotlivých oborů.

V letošním ročníku se můžeme setkat se skutečnými výzvami pro soutěžící ve všech oborech:

V oboru kuchař si soutěžící vylosuje jeden z deseti tzv. „black boxů“ (tajných košů), kde nalezne určitý druh masa a čtyři hlavní suroviny, z nichž má za úkol pokrm připravit. Po seznámení s jednotlivými položkami začíná běžet třicetiminutový interval, během nějž si soutěžící ujasní základní technologický postup, připraví vše potřebné a určí název pokrmu. V tuto dobu se může radit se svým trenérem, případně kolegou.  V časovém limitu 45 minut, které má soutěžící na přípravu čtyř porcí, již pracuje ve studiu zcela sám pod dohledem poroty i přítomných diváků.

V oboru cukrář si soutěžící vylosuje rovněž tajný koš obsahující pět druhů základních surovin a zhotoví jeden z moučníků:

• čokoládový fondant

• heesecake ze sýru Pfiladelphia

• žemlovku z bílého pečiva,

• rýžový nákyp z kulatozrnné rýže

• moučník z litého těsta

• nebo ovocný páj

Rovněž cukráři mají stanovený čas na přípravu včetně konzultace s trenérem. Na samotnou přípravu mají 50 minut, po jejímž uplynutí předkládají svůj výrobek k ohodnocení porotě.

V oboru číšník mají soutěžící za úkol připravit u stolu dvě porce palačinek, dále k nim zvolí, připraví a naservírují vhodný nápoj, představí záměr prodeje pokrmu a nápoje v ústní i písemné formě a po skončení praktického úkolu každého soutěžícího ještě čeká jazyková zkouška v anglickém, německém, nebo ruském jazyce.

„Důvodem, proč brněnská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR vedle svých standardních úkolů tradičně pořádá soutěž Gastro Junior Brno – Bidvest cup je, především zvýšení prestiže zmíněných profesí.  Jde o skutečně špičkovou soutěž, které předcházejí dílčí nominační klání mezi školami, z nichž pouze ty nejúspěšnější pak mají možnost nominovat své zástupce na Gastro Junior Brno – Bidvest cup. Samotná účast je jednoznačnou vizitkou výborné práce pedagogů i provozů, kteří soutěžící na jejich budoucí povolání kvalitně připravují.  Předchozí ročníky prověřily, že se naši soutěžící následně v praxi výborně uplatňují, a co je důležité, u profese zůstávají,“ uvedla Eliška Dernerová, předsedkyně představenstva AKC ČR, pobočka Brno.

Brno 12. 1. 2017

Alena Kučerová, tel.: 777 012 170, e-mail: kucerova@az-k.cz

InterGast KKIG Vitana

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Hasap Horizont

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb