Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Tisková zpráva - Gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017 - zhodnocení soutěže

Přílohy ke stažení aktualizováno: 23.01.2017  |  Zpět na seznam

Soubory ke stažení

Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017 zná své vítěze 


Slavnostním vyhlášením vítězů skončil v sobotu 21. ledna 23. ročník prestižní mezinárodní soutěže studentů odborných škol v oboru cukrář, kuchař a číšník Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017. Celkovým vítězem mezi školami se stala Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. z Mostu. Mezi kuchaři se nejlépe umístil Vojtěch Petržela ze Střední odborné školy a SOU Polička, jehož do soutěže připravila mistrová odborného výcviku Ludmila Dittrichová. Mezi cukráři dominovala Botakoz Ajpkaljeva ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Ústí nad Labem pod vedením Renaty Jírové. V kategorii číšník nejlépe uspěla Pavla Střílková ze Střední školy Brno, Charbulova, s trenérkou Blankou Musilovou.


Kategorie školy


Soukromá hotelová škola Bukaschool v Mostě zahájila svou činnost v roce 1994. Na svém kontě má již řadu úspěchů nejen v soutěžích, ale jak potvrdila její ředitelka, Ing. Vlasta Bukačová, absolventi se úspěšně uplatňují v oblasti gastronomie a cestovního ruchu po celém světě. „Z vítězství v Brně máme obrovskou radost. Za našimi úspěchy stojí tvrdá práce a motivovaní učitelé. Jsme si vědomi, že tady na severu republiky máme složitější podmínky, spíš se mluví jen o negativech, možná o to víc usilujeme o dosažení podobných úspěchů a upřímně se z nich těšíme. Na naší škole neznáme šikanu, dbáme na to, aby žáci chodili slušně oblečení, netolerujeme tetování ani piercing a samozřejmostí je i patřičné vystupování,“ uvedla Ing. V. Bukačová. Její slova ostatně potvrzuje i velký propagátor kvalitní gastronomie Zdeněk Pohlreich, který je ve škole každoročním hostem.


Kategorie kuchař


Osmnáctiletý Vojtěch Petržela ze SOŠ a SOU Polička v soutěži kuchařů uspěl s hovězím stejkem na bylinkách, doplněným ragú z hlívy ústřičné, pastinákovo-mrkvovým pyré a petrželkovým olejem, na talíři doplněném zeleninovou ozdobou. Podle Vojtovy trenérky, Ludmily Dittrichové, zvládl její svěřenec svůj úkol velmi dobře: „Zatrnulo mi jen ve chvíli, kdy mu při přípravě pyré přestal fungovat tyčový mixér. Vojta je zkušený soutěžící, je mistrem republiky v carvingu (vyřezávání z ovoce a zeleniny) a vždy odvádí precizní práci. V přípravě na soutěž jsme uvařili na dvacet dva jídel. Věřím, že má před sebou velmi dobrou budoucnost,“ věří Ludmila Dittrichová.


Obor cukráři


Až v dalekém Kazachstánu se před 18 lety narodila nejúspěšnější soutěžící v oboru cukrář,  Botakoz Ajpkaljeva. Pod vedením své trenérky Renaty Jírové připravovala rýžový nákyp s čokoládou, kokosovým mlékem, sušenými meruňkami, krémem fraiché, sezamovými semínky, doplněný jogurtovou smetanovou zmrzlinou, čokoládou, čerstvým ovocem, ořechy v karamelu a čokoládovou pěnou.


„Soutěž proběhla v klidu, jenom Ajku potrápil na chvíli konvenktomat, ale naštěstí se problém rychle vyřešil. Z vítězství máme ohromnou radost a má svěřenkyně si je za svou píli a pracovitost zaslouží,“ uvedla Renata Jírová.


Obor číšníci


Nejlépe hodnocenou mezi soutěžícími se stala Pavla Střílková ze Střední školy Brno, Charbulova. V rámci svého úkolu připravovala u stolu palačinky s kozím sýrem, brusinkami, směsí bylinek, fíky a pekanovými ořechy v karamelu a jedlým květem karafiátu. Jako nápoj podávala bílé víno, rulandské šedé, pozdní sběr. „Pavla si vedla velmi dobře, zachovala klid a rozvahu, vše měla dobře promyšlené. U stolu předvedla zručnost a velmi dobré vystupování. Je to nejen pro ni, ale pro celou naši školu ohromný úspěch,“ potvrdila Blanka Musilová, trenérka vítězné soutěžící.


S úrovní letošního ročníku Gastro Junior Brno – Bidvest 2017 byl velmi spokojen i  Bc. Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „V letošním ročníku se úroveň soutěže oproti předchozím ročníkům podařilo opět posunout o kousek dál. V kategorii kuchař byly novinkou tajné koše, v nichž si účastníci losovali suroviny potřebné k přípravě soutěžního jídla. Velmi se mi letos líbila kategorie cukrářů, úroveň soutěžících byla výborná, v tomto případě byl kvalitativní posun velmi markantní.


Také kategorie číšníků byla na vysoké úrovni. Stoupající úroveň soutěže ve všech kategoriích potvrzuje, že podobné příležitosti ke konfrontaci mezi studenty odborných škol a fakticky i školami samotnými jsou prospěšné především pro zkvalitňování výuky a v konečném důsledku i pro zkvalitňování služeb, které budou jednou naši studenti poskytovat svým zákazníkům a hostům. Velmi dobře mohu hodnotit i podíl Brněnských veletrhů, který v pavilonu P zajistil pro průběh soutěže velmi dobré podmínky,“ doplnil Bc. Miroslav Kubec.


Věřím, že se v příštích ročnících soutěže  Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017 budou prezentovat i další školy, které dosud příležitost k porovnání schopností a umu soutěžících nevyužily.“


Alena Kučerová, tel.: 777 012 170, e-mail: kucerova@az-k.cz 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Hofmann Bohemia PURENA Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group
 

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof
 

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk