Tisková zpráva - Gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017 - zhodnocení soutěže

Přílohy ke stažení aktualizováno: 23.01.2017  |  Zpět na seznam

Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017 zná své vítěze

Slavnostním vyhlášením vítězů skončil v sobotu 21. ledna 23. ročník prestižní mezinárodní soutěže studentů odborných škol v oboru cukrář, kuchař a číšník Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017. Celkovým vítězem mezi školami se stala Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. z Mostu. Mezi kuchaři se nejlépe umístil Vojtěch Petržela ze Střední odborné školy a SOU Polička, jehož do soutěže připravila mistrová odborného výcviku Ludmila Dittrichová. Mezi cukráři dominovala Botakoz Ajpkaljeva ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Ústí nad Labem pod vedením Renaty Jírové. V kategorii číšník nejlépe uspěla Pavla Střílková ze Střední školy Brno, Charbulova, s trenérkou Blankou Musilovou.

Kategorie školy

Soukromá hotelová škola Bukaschool v Mostě zahájila svou činnost v roce 1994. Na svém kontě má již řadu úspěchů nejen v soutěžích, ale jak potvrdila její ředitelka, Ing. Vlasta Bukačová, absolventi se úspěšně uplatňují v oblasti gastronomie a cestovního ruchu po celém světě. „Z vítězství v Brně máme obrovskou radost. Za našimi úspěchy stojí tvrdá práce a motivovaní učitelé. Jsme si vědomi, že tady na severu republiky máme složitější podmínky, spíš se mluví jen o negativech, možná o to víc usilujeme o dosažení podobných úspěchů a upřímně se z nich těšíme. Na naší škole neznáme šikanu, dbáme na to, aby žáci chodili slušně oblečení, netolerujeme tetování ani piercing a samozřejmostí je i patřičné vystupování,“ uvedla Ing. V. Bukačová. Její slova ostatně potvrzuje i velký propagátor kvalitní gastronomie Zdeněk Pohlreich, který je ve škole každoročním hostem.

Kategorie kuchař

Osmnáctiletý Vojtěch Petržela ze SOŠ a SOU Polička v soutěži kuchařů uspěl s hovězím stejkem na bylinkách, doplněným ragú z hlívy ústřičné, pastinákovo-mrkvovým pyré a petrželkovým olejem, na talíři doplněném zeleninovou ozdobou. Podle Vojtovy trenérky, Ludmily Dittrichové, zvládl její svěřenec svůj úkol velmi dobře: „Zatrnulo mi jen ve chvíli, kdy mu při přípravě pyré přestal fungovat tyčový mixér. Vojta je zkušený soutěžící, je mistrem republiky v carvingu (vyřezávání z ovoce a zeleniny) a vždy odvádí precizní práci. V přípravě na soutěž jsme uvařili na dvacet dva jídel. Věřím, že má před sebou velmi dobrou budoucnost,“ věří Ludmila Dittrichová.

Obor cukráři

Až v dalekém Kazachstánu se před 18 lety narodila nejúspěšnější soutěžící v oboru cukrář,  Botakoz Ajpkaljeva. Pod vedením své trenérky Renaty Jírové připravovala rýžový nákyp s čokoládou, kokosovým mlékem, sušenými meruňkami, krémem fraiché, sezamovými semínky, doplněný jogurtovou smetanovou zmrzlinou, čokoládou, čerstvým ovocem, ořechy v karamelu a čokoládovou pěnou.

„Soutěž proběhla v klidu, jenom Ajku potrápil na chvíli konvenktomat, ale naštěstí se problém rychle vyřešil. Z vítězství máme ohromnou radost a má svěřenkyně si je za svou píli a pracovitost zaslouží,“ uvedla Renata Jírová.

Obor číšníci

Nejlépe hodnocenou mezi soutěžícími se stala Pavla Střílková ze Střední školy Brno, Charbulova. V rámci svého úkolu připravovala u stolu palačinky s kozím sýrem, brusinkami, směsí bylinek, fíky a pekanovými ořechy v karamelu a jedlým květem karafiátu. Jako nápoj podávala bílé víno, rulandské šedé, pozdní sběr. „Pavla si vedla velmi dobře, zachovala klid a rozvahu, vše měla dobře promyšlené. U stolu předvedla zručnost a velmi dobré vystupování. Je to nejen pro ni, ale pro celou naši školu ohromný úspěch,“ potvrdila Blanka Musilová, trenérka vítězné soutěžící.

S úrovní letošního ročníku Gastro Junior Brno – Bidvest 2017 byl velmi spokojen i  Bc. Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „V letošním ročníku se úroveň soutěže oproti předchozím ročníkům podařilo opět posunout o kousek dál. V kategorii kuchař byly novinkou tajné koše, v nichž si účastníci losovali suroviny potřebné k přípravě soutěžního jídla. Velmi se mi letos líbila kategorie cukrářů, úroveň soutěžících byla výborná, v tomto případě byl kvalitativní posun velmi markantní.

Také kategorie číšníků byla na vysoké úrovni. Stoupající úroveň soutěže ve všech kategoriích potvrzuje, že podobné příležitosti ke konfrontaci mezi studenty odborných škol a fakticky i školami samotnými jsou prospěšné především pro zkvalitňování výuky a v konečném důsledku i pro zkvalitňování služeb, které budou jednou naši studenti poskytovat svým zákazníkům a hostům. Velmi dobře mohu hodnotit i podíl Brněnských veletrhů, který v pavilonu P zajistil pro průběh soutěže velmi dobré podmínky,“ doplnil Bc. Miroslav Kubec.

Věřím, že se v příštích ročnících soutěže  Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017 budou prezentovat i další školy, které dosud příležitost k porovnání schopností a umu soutěžících nevyužily.“

Alena Kučerová, tel.: 777 012 170, e-mail: kucerova@az-k.cz

InterGast KKIG Vitana

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Hasap Horizont