Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

V pondělí 20. listopadu proběhl první ze série zážitkových seminářů pořádaných Sekcí veřejného stravování

Sekce veřejného stravování Související články

Související články

http://www.akc.cz/fotogalerie-487/seminar-chutne-a-zdrave-vareni-v-hlavni-roli-zelenina-a-obiloviny-20-11-2017

Datum: 02.01.2018

V pondělí 20. listopadu proběhl první ze série zážitkových seminářů pořádaných Sekcí veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů na téma Chutné a zdravé vaření s podtitulem „V hlavní roli zelenina a obiloviny“. Kongresový sál hotelu Větruše v Ústí nad Labem byl zaplněn do posledního místa. Celým programem semináře v roli moderátora provázel člen představenstva AKC ČR Ing. Zdeněk Hladík, který patří k myšlenkovým otcům celého semináře.

Absolventi semináře z různých typů zařízení účelového stravování se zájmem sledovali, jak šéfkuchař hotelu Větruše Lukáš Uher za pultem „čaruje“ a připravuje chutné a zároveň zdravé pokrmy, které snesou nejpřísnější nároky výživových expertů i těch nejrozmlsanějších strávníků, a zároveň se dají připravit v prostředí školní nebo závodní kuchyně, kde se počty vydaných porcí během oběda počítají na stovky.

Lukáš Uher to dobře ví. Prostředí školních a závodních jídelen dobře zná, ač se jeho profesní dráha odehrávala v jiném typu gastronomických zařízení. Coby špičkový poradce pro moderní gastronomické technologie navštěvuje různá zařízení účelového stravování poměrně často -  a specifika tohoto typu provozů má vyzkoušená na vlastní kůži. A uzpůsobil jim i recepty na pokrmy, jež během semináře posluchačům prezentoval. „Uvařit to, je to nejjednodušší. Ale vydat pak třeba pět set nebo i tisíc pět set jídel, to je ta opravdu těžká práce,“ řekl také během svého výkladu. Jak upozornil, často se setkává při školeních v jídelnách s názory typu „jednu porci udělám, ale nedokážu si představit, jak tohohle jídla budu dělat tři stovky porcí“. „S tím ale ve skutečnosti není žádný problém, jen je třeba si uvědomit, že zkrátka pracujete ve velkém. A kde já teď používám hrnek, budete potřebovat hrnec,“ vysvětluje.

V průběhu přípravy pokrmů proběhla i prezentace možností, které kuchařům v jídelnách nabízí moderní technika. Jak správně zacházet s konvektomatem a k čemu všemu ho lze v kuchyních využít, předvedl Herman Salzer ze společnosti Hofman Bohemia.

V průběhu semináře tak měli všichni možnost proniknout do tajů přípravy takových jídel, jako je například tempeh v paprikové omáčce s grilovanou zeleninou a quinoou se špenátem či cizrnové kari s uzeným tofu, rýží a zeleninou. Velký úspěch sklidil i tip na zdravou sladkou tečku – dezert v podobě koláče z červené řepy s brusinkami a čokoládou.

Všichni účastníci semináře získali možnost stát se v rámci Sekce veřejného stravování členy Asociace kuchařů a cukrářů ČR za snížený členský poplatek, s členstvím zároveň získat slevu na semináře pořádané touto sekcí.

Seminář měl u účastníků velký úspěch. A rozhodně nebude osamělým výstřelem do tmy. „Dnes jsme si ukázali, že to skutečně jde a už připravujeme další semináře,“ uvedl po ukončení programu Zdeněk Hladík. „Naším cílem je uspořádat každý rok dva až tři kurzy v každém regionu,“ dodává.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Hofmann Bohemia PURENA Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group
 

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof
 

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk