Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Jaké povinnosti z oblasti hygieny je nutné dodržet při otevření cukrárny?

Přílohy ke stažení 26.01.2015  |  Centrála AKC ČR

Soubory ke stažení

Pokud jde o nově otevřenou cukrárnu,  tj. nový zkolaudovaný provoz, předpokládá se, že je již vyřešeno napojení na pitnou vodu, odvod splaškových vod, větrání, osvětlení  atd.

 

Pokud si chce fyzická osoba otevřít svou cukrárnu musí mít výuční list v oboru CUKRÁŘ. Pokud jej nemá, může se přihlásit k  rekvalifikaci, kurzy zajišťují Úřady práce, Hospodářská komora, spolu se Středními odbornými školami.  Veškeré informace vám podají na jakémkoli Živnostenském úřadě v ČR, viz informace na www.akc.cz  

Osoba, která si chce otevřít cukrárnu bez výučního listu, musí mít svého garanta s výučním list po dobu než si majitel sám neudělá výuční list v oboru. Garant bude po celou dobu zodpovědný za provoz  či výrobnu cukrárny.

 

Je možné si otevřít cukrárnu – prodej sebou, pak byly povinnosti v rozsahu stejném jako jakákoliv jiná prodejna nebalených potravin, viz . Vyhláška č. 347/2002/Sb. - Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu prodávaných potravin. 

 

Pokud jde o cukrárnu s možností konzumace případně vlastní výrobnou: povinnosti jsou naprosto stejné, jako v jiné provozovně stravovacích služeb či veřejného  stravování.

 

Vybrané povinnosti obecně platné pro provozovnu veřejného stravování vyplývají z požadavků dle Zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví viz příloha,  v platném znění (zejména vybraná ustanovení v dílu 4 - Hygienické požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných a ubytovací služby:

 

ü  oznámení činnosti (registrace provozovny) na místně příslušném úřadu KHS (pokud jde jen o prodejnu - nahlásit na SZPI)

ü  zpracování povinné dokumentace - systém HACCP - v rozsahu podle nabídky služeb a sortimentu výrobků (s ohledem na to, zda se jedná jen o prodej a podávání dovážených výrobků nebo zda jde také o výrobu a pokud ano, tak jaký je sortiment výroby (nápoje, zákusky, poháry, výroba zmrzliny atd.)

ü  stanovit tým HACCP

ü  popsat postupy SVP

ü  provést analýzu nebezpečí a určit kritické body dle diagramu výrobních činností

ü  zavést kontrolní a monitorovací postupy jednotlivých technologických úseků a kritických bodů

ü  zpracovat sanitační postupy včetně postupů pro kontrolu škůdců (ochranná DDD)

ü  zajistit likvidaci všech druhů odpadu - smlouva o likvidaci odpadu

ü  zajistit pro zaměstnance školení k získání a udržení znalostí při provádění činností epidemiologicky závažných

 

Dále musí provozovatel zajistit při uvádění do oběhu značení potravin a podávání informací pro spotřebitele dle platné legislativy - v rozsahu dle Nařízení ES č. 1169/2011 a dle Zákona o potravinách v platném znění (od 1.1.2015 je v platnosti Zákon č. 139/2014 Sb. , který mění  Zákon č. 110/1197 Sb. o potravinách). Tj.

            - označování výrobků zabalených v cukrárně pro konzumaci mimo provozovnu (prodej sebou)

            - informování spotřebitele o alergenech obsažených v prodávaných potravinách (i v nebalených

              potravinách včetně nápojů určených ke konzumaci v rámci provozovny)

 

V případě potřeb o další informace a radu z oblasti hygieny se prosím obraťte na společnost:

 

HASAP Consulting, s.r.o, Vranská 620/18, 142 00 Praha 4 - Kamýk

Mobil: + 420 724 281 070, havelkova@hasap.czwww.hasap,cz

 

Asociace kuchařů a cukrářů ČR nabízí všem členům výhodnější podmínky při zajištění péče hygieny – HACCP od společnosti HASAP Consulting s.r.o.

 

 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

Makro Cash & Carry ČR s.r.o.

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Robot Coupe SOU U Krbu

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč Koleje a Menzy Univerzita Karlova PURENA Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek Šmakoun SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Ostrava Hrabůvka ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof
 

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk