Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Zahájen seriál regionálních večeří na téma Šéfkuchaři vaří s Klasou

12.07.2016

Členové Národního týmu AKC ČR Martin Svatek, šéfkuchař hotelu Nautilus a Martin Pudil, šéfkuchař hotelu Dvořák Tábor zahájili seriál regionálních večeří na téma Šéfkuchaři vaří s Klasou. Připravili čtyřchodové menu s použitím produktů oceněných značkou Klasa.

 

 

 

Večer plný překvapení

22. červen zahájil seriál regionálních večeří na téma Šéfkuchaři vaří s Klasou premiérovým večerem v restauraci Goldie hotelu Nautilus v Táboře. Než se dostaneme k samotnému průběhu večeře několik slov o tom, proč Klasa a proč Tábor.

Téměř každá restaurace má na lístku upozornění, že se tam vaří z regionálních – a sezónních surovin. Stejně tak se jich většina ohání. Vlastním farmářem, zelinářem, řezníkem…. Když ale chcete konkrétního dodavatele dohledat, je to mnohdy neřešitelný rébus. Buď se vám to nepodaří vůbec, nebo zjistíte, že avízovaný dodavatel zásobuje víc podniků, než jeho kapacita dovoluje.

U vědomí toho, že národní značka kvality potravin existuje už třináct let, produkty s jejím znakem jsou pravidelně kontrolovány a povinně obnovovány, navíc je pozitivně vnímána retailovou klientelou, vznikl projekt zakotvit ji i ve sféře gastronomie. Jde o seriál večeří v jednotlivých regionech, kdy vybraní kuchaři, pokud možno nejlepší v tom kterém kraji, připraví menu pro reprezentační večeři. S tím, že v každém chodu bude uplatněn alespoň jeden produkt, nesoucí ocenění Klasa. Kdyby nic jiného, je její výhodou vždy dostatečné množství a především shodnost partií.

A proč Tábor? Důvody byly dva. Jižní Čechy jsou jednou z bašt agrární produkce i zpracovatelských podniků. Řada výrobků nesoucích národní značku kvality je zde dostatečně početná i kvalitativně silná. Druhým důvodem byly osoby obou šéfkuchařů. Jak Martin Svatek z domovské restaurace, tak Martin Pudil, který velí kuchyni v Hotelu Dvořák, oba členové národního týmu AKC ČR byli zárukou úspěchu.

Jak tedy samotná večeře proběhla? Nanejvýš hladce a vpravdě překvapivě. Neutuchající invence Svatkova je všeobecně známá, tam se kreativní přístup očekával.  Ovšem alespoň mně daleko méně známý Martin Pudil si v ničem nezadal a sehrál u sporáku parádní partii. Jen považte, nasadit jak ouverturu romadúr s jablky se zlatým kuřetem, není to odvaha hraničící se šílenstvím?! A vidíte, výsledek byl vnímán veskrze kladně. Sladění důrazné chuti sýra s výrazně navinulým vstupem jablka se postaralo o vyrovnaný základ pro entrée šťavnatého, voňavého kuřecího masa ve dvou provedeních. Pravda, svérázný romadurový odér odstranit nelze a ti, jimž vadí, možná trpěli. Ale jen do chvíle, než okusili první sousto. Nejlepším vysvědčením pro kuchaře potom byly dočista vyjedené talíře. Jídlu navíc efektně pomohl napárovaný muškát moravský ze Spielbergu. Dostatečně důrazný, aby ohraničil expanzi sýra, někdy jej dokonce na chvíli zatlačil do defenzívy. V tónině chutí však vše noblesně ladilo.

V podobném duchu se neslo pokračování. Zadělávané žampióny s dršťkami – opět by si asi nikdo z hostí večera na tuhle kombinaci nevsadil. Ovšem udělal by chybu. Jemně až aristokraticky vychucené dršťky se zeleninou a poměrně silným partem smetany byly houbami odpíchnuty k lahodnému, živému a báječně chutnajícímu závěru. Jak dokysela namarinovaná houba, či plátek syrové jen lehce prohřátý ležením na základu, obě variety rozhojnily chuťové spektrum a dovedly závěr k líbivému, překvapujícímu vyznění. Hezkou roli zde také sehrálo víno, barikový pinot blanc plným, dřevem podloženým pohlazením se předvedl vedle mrštěk coby báječný partner.

Největší sukces ale sklidil „hlavák“, kachní prso s levandulovým krémem, kroketa z kachních stehen a omáčka Bokovka 2009. Svérázná, originální kreace v sobě umně nesla prvky tradiční české chuťové skladby. Zelí nahradila reveň – s velmi podobným dopadem, omáčka z červeného vína je kačeně známým průvodcem. Takže pravým překvapením bylo fenyklové pyré a exotiku dále podtrhl levandulový krém. Vstoupil do hry s jasným zazněním jihu, francouzským štychem ověnčil fanfáru radosti na patře při odcházení sousta.  

Dezert, Lipánek s červenou řepou v malinách a zmrzlinou z černého piva potvrdil jednak úsilí, jaké kuchaři do pořadu večera vložili, jednak radostnou práci Martina Svatka na sladkou notu. Dokázal také to, že produkty Klasa, ač mnohdy pocházejí od skutečně velkých průmyslových výrobců, umějí nabídnout zajímavé téma pro kuchaře v podnicích střední a vyšší třídy.

Na samý závěr předkládám zajímavé menu s vyznačenými produkty Klasa:

Menu pro večeři Klasa 22.6. 2016 V hotelu Natilus - Martin Svatek & Martin Pudil 

- Romadur (Madeta) s jablky se zlatým kuřetem (Vodňanská drůbež)
-Zadělávané žampióny (České houby a.s.)  s drštkami 

- Kachní prso(Vodňanská drůbež)  s levandulový krémem,  smažená kroketa z kachních stehen a omáčkou Bokovka 2009

-Lipánek (Madeta) s červenou řepou v malinách a zmrzlinou z černého piva Budweiser Budvar  B:DARK) 

Produkty Klasa

 

 

 

autor článku a foto

Milan Ballík

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

Orkla Premiu Gastro

Partneři AKC ČR

Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Česká unie cestovního ruchu Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING EUROFIT Prosperity s.r.o. HAPPY FISH PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Wüsthof Wüsthof
 

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Araven Bidfood Cookoncept Czech Specials Dellinger Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nektar natura Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk TOMGAST