Tisková zpráva Česká unie cestovního ruchu

Fórum cestovního ruchu = Česká unie cestovního ruchu

21. října 2020

Tisková zpráva Česká unie cestovního ruchu

Covidová krize uspíšila proměnu a posilování největší profesní platformy v oblasti cestovního ruchu:

Fórum cestovního ruchu = Česká unie cestovního ruchu

Praha, 20. října 2020. Bývalé Fórum cestovního ruchu mění název a sílí. „Současná doba, tak kritická pro samotnou existenci cestovního ruchu v České republice, nás přiměla zamyslet se nad podobou organizace, která nás spojuje,“ říká prezident Viliam Sivek. „Už nejsme jen fórum, které diskutuje, případně poskytuje informace. Hájíme zájmy všech, kdo působí v cestovním ruchu. Jednotně a odhodlaně. Proto jsme unie, Česká unie cestovního ruchu.“

Slova prezidenta Sivka dokládá skutečnost, že unie letos připravila již dva strategické a komplexní záchranné balíčky pro celou oblast cestovního ruchu. Nyní velmi aktivně vyjednává s vládou o jejich přijetí a některá opatření se již podařilo prosadit. Česká unie cestovního ruchu v záchranných balíčcích kromě prodloužení programu Antivirus B požaduje odpuštění odvodů zdravotního a sociálního pojištění, převzetí úhrady nemocenské za zaměstnance po dobu prvních 14 dní státem, kompenzace propadu tržeb pro cestovní kanceláře a dalších sedm klíčových opatření pro subjekty podnikající v cestovním ruchu. Některá dílčí opatření dnes schválila vláda: cestovní kanceláře získají podporu ve výši až 2,75 % z plánovaných tržeb na letošní rok a také z každého zrušeného zájezdu. Podporu až 50 000 Kč mají dostat také průvodci.

Unie je nejsilnější organizací svého druhu v zemi a neustále se rozrůstá o nové členy – v těchto dnech do unie vstoupila také významná Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. “Tržby cestovních kanceláří spadly během letošního roku o více než 90 %. Věřím, že naše členství v unii přispěje k prosazení zájmů, které jsou životně důležité nejen pro cestovní kanceláře, ale pro všechny obory v cestovním ruchu a také pro mnoho návazných profesí,”říká Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která sdružuje 280 cestovních kanceláří a agentur.

Česká unie cestovního ruchu dnes reprezentuje 16 profesních sdružení, v nichž je členem více než 7 780 subjektů, které reprezentují 181 000 pracovních míst. Unie tak pokrývá výraznou většinu odvětví, v němž v České republice ještě na jaře letošního roku pracovalo 250 000 lidí a které v roce 2019 generovalo 3 % HDP.

„Bezprecedentní krizová situace před nás postavila novou výzvu. Musíme naprosto jednotně prosazovat prodloužení programu Antivirus B nebo zavedení nového zákona o Kurzarbeitu, který firmám v oboru umožní náhradu mzdových nákladů po několik dalších měsíců. Pokud k tomu nedojde, skončí v cestovním ruchu do konce zimy až 100 tisíc lidí. A to už téměř 40 tisíc lidí svou práci v odvětví od letošního jara ztratilo,“ říká Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

“Pro Českou unii cestovního ruchu je příchod dalšího významného člena důležitým krokem. Rozšiřování členské základny nás posiluje a zvyšuje šance unie na úspěch při hájení zájmů nejen svých členů, ale i odvětví jako celku,” komentuje vstup AČCKA do České unie cestovního ruchu její viceprezident Martin Plachý.

Původní Fórum cestovního ruchu bylo založeno 14. 4. 2014. V čele organizace stojí prezident Viliam Sivek a tři viceprezidenti Martin Plachý (viceprezident Svazu léčebných lázní ČR), Jakub Juračka (prezident Asociace lanové dopravy ČR) a Jaromír Polášek (předseda Asociace organizací cestovního ruchu).

Seznam nejvýznamnějších členů České unie cestovního ruchu:

• Asociace cestovních kanceláří ČR
  • Svaz léčebných lázní
  • Asociace průvodců České republiky
  • Asociace lanové dopravy
  • Asociace turistických informačních center ČR
  • Asociace kempů České republiky
  • Český spolek horských průvodců
  • Asociace turistických regionů
  • Klastr cestovního ruchu
  • Asociace bazénů a saun ČR
  • Svaz venkovské turistiky a agroturistiky