Tisková zpráva z „ČEROZ Triatlon Carving Challenge 2021“

Přílohy ke stažení     17.08.2021

Souboj stylů na ČEROZ Triatlon Carving Challenge v Konopišti.

Po téměř dvou letech se konala v ČR soutěž v carvingu. Poslední měření našich nejlepších řezbářů proběhlo na podzim 2019 pře olympiádou v Č. Budějovicích. Následovala ještě soutěž v Bratislavě a úspěšná Světová kuchařská olympiáda odkud si Czech-Slovak Carving Team odvezl devět cenný kovů a z toho Češi tři zlaté a 3. místo v live carvingu v absolutním pořadí. Tím se stali čeští řezbáři nejúspěšnějším národem v carvingu. Bohužel pak přišla velká pauza v gastronomii i ve školách a nebylo možno využít úspěch pro další propagaci a získávání nových adeptů právě z řad studentů. Právě tam se často objevují nové talenty a jejich práce v kombinaci s kurzy, národními soutěžemi je pak posouvá právě mezi špičku i na světových kláních. Tento systém nám mnohé státy trochu závidí, málokde fungují specializované soutěže.

Letošní rok byl opět omezen v akcích, proto se pořadatelé z Czech Carving Studia a Czech – Slovak Carving Teamu rozhodli realizovat soutěž venku. Právě venkovní akcí v roce 2002 začínala první soutěž s melouny v Praze, pak se posunula do Kladna. Soutěž byla pro omezený počet řezbářů v live carvingu a zároveň proběhla soutěž v předem vyřezaných exponátech. Bylo jasné, že díky prázdninám se nezúčastní školy a nebyla ani vypsána kat. pro začínající řezbáře. Soutěž bylo otevřená všem, ale počítalo se, že půjde o soutěž, výzvu nebo duel především zkušených řezbářů.

Účast potvrdili naši zlatí medailisté z olympiády Vojtěch Petržela, Tereza Buchtová a Klára Harvánková a další úspěšní řezbáři Radka Horka, Vaclav Mužikovský a Tomáš Štol. Do souboje s nimi šlo několik dalších a dokonce i dva začátečníci. To zaslouží respekt. Bohužel prvně jmenovaný měl pár dní před soutěží úraz na ruce a nemohl aktivně řezat. Proto se v Konopišti objevil v roli porotce a všem ukázal v závěru akce prestižní pohár z Kuchaře roku. S ním hodnotili práce svých kolegů další úspěšní řezbáři Eliška Hortová, Ladislav Pakosta a Ondřej Janoušek.

Soutěž probíhala v areálu přírodního divadla v Konopišti v rámci sportovní akce „Triatlon Konopiště“, kde organizátoři úspěšně po 13 letech navázali na bohatou historii pořádání tohoto sportovního odvětví. A také proto bylo přizpůsobeno zadání.

V kat. A –TRIATLON LIVE CARVING bylo zadání vyřezat meloun s tématikou triatlonu a k tomu cukrový meloun a kus ovoce na volné téma v limitu 3,5 hodin.

Zde dominoval s přehledem Václav Mužikovský, který upřednostňuje plastickou řezbu a 3 D motivy. Za ním skončila zástupkyně thajského stylu Tereza Buchtová a třetí příčku obsadila Radka Horká, která je stejně jako vítěz zaměřena na plastiky.

V kat. B – MELOUNOVÉ DUO bylo zadání zaměřeno na Konopiště a opět na triatlon. Surovinou byl oblíbený vodní meloun a každý z melounů měl znázorňovat místo konání a sport, který ten den v Konopišti dominoval všude okolo. Tentokrát vyhrál thajský styl. Vítězkou se stala Klára Harvánková před Terezou Buchtovou a Radkou Horkou.

O celkovém vítězi bylo rozhodnuto. Tím, že vítězové kategorií nešli do obou disciplín, tak celkové prvenství si odvezla z Konopiště Tereza Buchtová, druhá skončila Radka Horká a na třetí příčku překvapivě vyskočil Matěj Frydrych, který ještě na poslední soutěži byl v roli začátečníka. Ale carving aktivně využíval při pobytu v zahraničí a tím kvalitně trénoval.

Akce se vydařila a byla restartem pro carving jak doufáme a věříme. Zároveň poutala pozornost návštěvníků akce i zámku Konopiště. Organizátoři věří, že se akce stane součástí carvingového kalendáře.

Hlavními partnery soutěže byly společnosti ČEROZFRUCHT s.r.o, dalšími gastronomický portál GastroJobs.cz a společnost FOMI. Celá sportovní akce, kde byla carvingová soutěž, se konala za podpory generálních partnerů akce města Benešov a Středočeského kraje.

Luděk Procházka

odborný garant soutěže

Absolutní pořadí

1.      Buchtová Tereza                          186,6 bodů