Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Slovo prezidenta

19.01.2010  |  Centrála AKC ČR

... přeji vám všem v roce 2010 jen to dobré, hlavně hodně štěstí a zdraví ... Začnu dnes trochu netradičně, ale jsem donucen okolnostmi. Nerad reaguji na přeposlané e-mailové články, anonymy a jiné zprávy tohoto typu, ale pokud chci být dobrým hospodářem, reagovat musím. Obdrželi jsme již několik negativních komentářů na soutěž Kuchař roku; od anonymů, blogerů a dost možná i osobních odpůrců těch, kteří pracují na zlepšení gastronomie v našich restauracích. O co se vlastně jedná. Asociace vyhlásila soutěž o nejlepšího kuchaře pro rok 2009/10 a co se nestalo ... některým z vás vadí, že tato soutěž je podporována firmou, která vyrábí a prodává konvenienci. Nepodařilo se mi na tomto spojení najít nic negativního, ač jsem o tom dlouho přemýšlel. Je velmi jednoduché postavit se do opozice a začít hlásat krásná a sluchu lahodící hesla skromného leč spravedlivého a rozhořčeného gastronoma - znalce - na téma, jak je možné, že soutěž, která má určit nejlepšího kuchaře v ČR, je podporována konvenientní firmou nebo jak je možné, že ti kuchaři mají dokonce v semifinále za povinnost některou z konvenientních surovin použít. Ptám se, co je na tom. Proč soudíme a odsuzujeme ty, kteří chtějí podporovat rozvoj kuchařů a cukrářů v této republice. Asociace v tomto roce oslavuje 20 let od svého znovuzaložení a já se domnívám, že v průběhu těchto 20ti let odvedla právě po boku konvenientních firem tak obrovský kus pozitivní práce, jaký pro gastronomii této republiky za tu dobu neudělal nikdo, kritiky nevyjímaje. Ano, je jednoduché kritizovat a hledat chyby, ale mohou ti kritici upřímně říci, čím přispěli například oni ke zlepšení stavu toho, co se odehrává v našich restauracích? Upřímně si vážím Zdeňka Pohlreicha, vždyť byl v minulosti i komisařem této krtizované soutěže. Je skvělé to, co odevzdává v pořadu Ano, šéfe; vážím si ho za to, jak ukazuje pravou tvář stavu našich restaurací a i přesto, že kritizuje a vyhazuje konvenienci, ho já nekritizuji za to, že hlavním sponzorem pořadu je Heinz. Cením si obrovské práce pana Vaňka i jeho Prakulu; opět krásná ukázka toho, kolik se dá udělat práce pro zlepšení domácí gastronomie. Nechci se nikdy dostat do stadia, že se postavím do opozice proti komukoliv, kdo chce pomoci něco v naší gastronomii zlepšit. Možná právě proto nechápu, jak může někdo kritizovat bez náznaku jakékoli úcty a pokory k práci lidí, kteří ji dělají nezištně a viditelně, a i když po malých kouscích, tak přeci pomáhají. Mým přáním je, aby všichni ti, kdo kritizují a hledají negativa, přišli 20. března na finále Kuchaře roku do hotelu Clarion Congress Prague a viděli, kolik práce, kolik dřiny a strávených hodin bylo "odevzdáno", abychom postoupili opět o krůček dál, abychom mohli být hrdí na to, co děláme. Já jsem rád, že mi v mé práci pomáhají i konvenientní firmy jako jsou Vitana, Unilever či Nestlé. Pro mě je důležité, že máme podporu těchto společností a díky spolupráci i možnost a lidi, kteří chtějí něco udělat a ne jen kritizovat a myslím si, že někdy bohužel i záměrně škodit. Gratuluji všem soutěžícím, kteří postoupili do finále soutěže Kuchař roku 2009/2010 a děkuji všem, kteří měli odvahu změřit své síly s kolegy. Děkuji všem partnerům Asociace za důvěru, pomoc a podporu. Budu se také snažit dobře reprezentovat vás všechny na celosvětovém kongresu kuchařů WACS v Chile a velmi se těším na setkání s vámí všemi 20.března v hotelu Clarion. Miroslav Kubec prezident AKC ČR

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING HAPPY FISH Mirel Vratimov Mirel Vratimov PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Unilever