odpověď na dotaz zpracovala Ing. Zuzana Svojanovská:
Výroba džemů je možná v případě časového odlišení výroby džemů od jiných činností na kuchyni, aby byla vyloučena vzájemná kontaminace výrobků v jakékoliv fázi výroby. Dále je nutno mít zpracované postupy správné praxe (technologické postupy) v souladu s požadavky dle platné legislativy - zejména Vyhláška č. 157/2003 Sb. a Zákon č. 258/2000 Sb. (vše v platném znění). Vše musíte zpracovat také do systému HACCP pro tuto činnost, včetně postupů pro ověření zdravotní nezávadnosti výrobku (určení doby trvanlivosti resp. minimální trvanlivosti).
Výrobky musíte pro účely přímého prodeje vhodně balit a označovat v souladu s platnou legislativou (Nařízení ES č. 1169/2011 a Zákon č. 110/1997 Sb. v platném znění, mj. ve znění Zákona 139/2014 Sb.) - zejména název potraviny, seznam všech složek (zvýraznění alergenů), čisté množství, datum minimální trvanlivosti, jméno (obchodní název) a adresu výrobce. (Od 13.12.2016 ještě přibude povinnost označovat výživové údaje).
Co se týče splnění oznamovacích povinností doporučuji nahlásit rozšíření výroby na místně příslušný OOVZ - obvykle Krajská hygienická služba. Výrobu a prodej potravin byste správně měli nahlásit také na SZPI. To je nezbytné zejména v případě, že byste prodávali výrobky jinde než v restauraci - např. v samostatné prodejně, stánku nebo přes internet apod.