Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje
• Želatinu namočte ve studené vodě podle návodu.
• Smetanu nalijte do hrnce a přidejte cukr. Očištěné lístky estragonu včetně stonků natrhejte a promněte, aby se uvolnila vůně a přidejte ke smetaně s cukrem.
• Začněte zahřívat, aby se cukr rozpustil a uvolnilo se aroma z bylinek. Poté stáhněte z plotny.
• Z želatiny vymačkejte vodu a přidejte k ohřáté smetaně. Nechejte směs na 10-15 minut odležet.
• Celou směs přeceďte do nádoby, ze které se vám bude dobře rozlévat do sklenic či misek.
• Směsí naplňte sklenice a nechte je vychladnout a ztuhnout. Až budou pokojové teploty, můžete je dát do lednice.
• Mezitím si z cukru a rozmixovaných malin připravte polevu na vychladlou panna cottu.
Před podáváním můžete panna cottu vyklopit ze skleniček nebo ji podávat přímo, politou malinovou polevou a ozdobenou lístky estragonu.
Tip! Pokud chcete lehčí variantu, můžete místo 1 smetany přidat rostlinné mléko. Zkuste třeba to kokosové
• Kaki nakrájejte na ½ cm tlusté plátky, které ještě přepulte.
• Vánočku nakrájejte na 1 cm plátky a z jedné strany je potřete máslem.
• Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu na pečení vymažte máslem.
• Vejce ušlehejte s cukrem a přidejte vanilku. Dobře promíchejte a pomalu přidejte mléko a smetanu a dobře promíchejte.
• Vánočkou vyložte pečící mísu do vrstev, začněte první vrstvou vánočky, namazanou stranou nahoru a poté přelijte 1/3 vajíčkové směsi. Na vánočku poklaďte vrstvu nakrájeného kaki. Celý postup zopakujte ještě jednou a použijte celý zbytek vaječné směsi. Nechte na 10 minut odležet.
• Dejte péct do trouby na 30 až 40 minut dozlatova.
• Po upečení posypejte moučkovým cukrem. Podávejte ještě teplé s kopečkem zmrzliny, zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Předehřejte troubu na 200 stupňů
• Na plech dejte pečící papír
• Těsto vyválejte do velkého kruhu, asi 35 cm v průměru, a přendejte na plech vyložený pečícím papírem
• V misce smíchejte mleté mandle s polovinou cukru. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vnitřek vyškrábněte hrotem nože a přidejte ke směsi cukru a mandlí. Prázdný lusk odložte bokem na později
• Polovinu cukrové směsi vysypejte na těsto
• Doprostřed těsta poklaďte vypeckované rozpůlené švestky. Okraj nechte asi 7 cm široký. Zbytek cukru vysypejte na švestky
• Kraje ohněte přes ovoce, ale úplně jej nezakryjte. Doprostřed dejte vanilkový lusk
• Okraje potřete rozmíchaným vajíčkem a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut
• Po upečení nechte ležet na plechu asi 10 minut. Podávejte ještě teplé.
Prosejte mouku s mletými mandlemi.
Utřete změklé máslo s cukrem, opatrně zašlehejte vejce a nakonec vmíchejte sypké suroviny a zpracujte do hmoty. Zpracované těsto nechte v lednici odležet nejméně po dobu 2 hodin.
Rozpusťte mléčnou čokoládu a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Krátce zpracujte v mixéru na hladký krém. krém nechte při pokojové teplotě chvíli odstát. Mezitím si upečte košíčky.
Těsto vyválejte na 2-3mm silný plát. Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka, propíchejte vidličkou a vložte je do formiček. Opatrně přitlačte těsto ke dnu a bokům. Pokud je těsto vyšší než okraje formy, odkrojte ho nožem.
Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte při 160 stupních C po dobu cca 10 minut. Nechte vychladnout, poté vyklopte z formiček ven.
Vychladlé tartaletky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku se špičkou. Skvělým pomocníkem je špička se spoustou malých dírek, vytvoří se tak struktura hnízda.
Nyní si připravte fondán, který nejprve zjemněte hnětením. V mikrovlnné troubě rozpusťte dílek květiny PowerFlowers, přidejte do fondánu a propracujte ho do úplného obarvení. Nyní tvořte barevná vajíčka různých velikostí. Ta pak naskládejte do hnízd v tartaletkách.
Odměřené množství mléka a smetany ke šlehání přivedeme k varu.
Poté odstavíme z plotny, pomocí metly vmícháme odměřené množství Panna Cotty a mícháme, dokud se směs nerozpustí (již nevaříme).
Dezert naporcujeme do vhodných misek a necháme v lednici ztuhnout.
Vychlazený dezert ozdobíme dezertními borůvkami s aronií.
Těsto na dekor připravíme smícháním všech surovin do hromady a krátkým vyšleháním na nejnižší rychlost. Tuto hmotu rozetřeme přes šablonu na pečící podložku a necháme v lednici ztuhnout.
Marcipánovou hmotu propracujeme, dáme šlehat a postupně přidáváme vejce. Vyšleháme do husté pěny. Do této směsi lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh s cukrem a prosátou mouku. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Touto směsí přetřeme připravené zatuhlé dekory. V elektrické troubě pečeme při 200° C asi 8 minut.
Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s vyšlehaným tvarohem s cukrem. Ochutíme šťávou a vanilkovým cukrem.
Polovinu malin podlijeme vodou a dáme vařit. Necháme zredukovat a pak přidáme zbylé maliny. Nakonec ochutíme likérem.
Smetanu s cukrem a kakaem přivedeme k varu. Odstavíme a přidáme čokoládu. mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak uložíme do chladničky ztuhnout.
10 ks sněhových pusinek
10 ks malin na zdobení
10 ks ozdob z křehkého těsta
Ozdoby připravíme z těsta na dekor.
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. 100 ml smetany přivedeme k varu, odstavíme a přidáme nabobtnalou želatinu bez vody. Necháme rozpustit a vlijeme do připravené náplně. Nakonec vmícháme ušlehanou zbylou šlehačku. Do formiček dáme na dno plátek korpusu a naplníme náplní. Část náplně si ponecháme a ochutíme skořicí. Pak přidáme k základní náplni a ve formičkách špejlí vytvoříme mramorování. Formičky uložíme do chladničky.
Žloutky vyšleháme na horké vodní lázni s cukrem a dření z vanilkového lusku do husté pěny. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Pak vmícháme do vyšlehané šlehačky.
Jablka nakrájíme na drobné kostky. Do kastrolu dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrájená jablka, šťávu a krátce podusíme. Odstavíme a ochutíme likérem.
Na zdobení:
10 ks křehkých oplatek
Oplatky upečeme ze směsi BINEX a bílého máku.
Do hrnce dáme mouku a za stálého míchání přidáme mléko, 2 žloutky, 50 g cukru, dřeň z vanilkového lusku a máslo. Za stálého míchání ovaříme 5 minut. Pak odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí. Přidáme zbylé žloutky, mák a vyšlehaný sníh z bílků se zbylým krupicovým cukrem. Hotové těsto naplníme do formiček a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Již nyní si můžete zapsat do svých diářů datum soutěže Gastro…
© 2001-2021 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb