Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Recepty

Fingerfoods studený - plněné lžíce Fingerfoods teplý Omáčky Polévky Maso Ostatní Zelenina Cukrářské recepty Nápoje

MAROCKÁ OMELETA S LIŠKAMI OD SOFIE SMITH

Ingredience

  • 2 porce
  • lišky 250 g
  • extra panenský olivový olej 2 lžíce + trocha na servírování
  • česnek 2 stroužky
  • bobkový list 1
  • petržel 1 lžíce
  • vejce 3
  • sůl na dochucení
  • pepř na dochucení

Postup

• Lišky očistěte a nakrájejte na menší kousky.
• Čepelí nože rozmáčkněte stroužky česneku.
• V malé misce rozmíchejte vejce s trochou soli.
• Na větší pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte česnek, bobkový list a chvíli opékejte. Poté přidejte nakrájené lišky.
• Dochuťte trochou soli a pepře a asi minutu zprudka orestujte. Poté lišky dejte na talíř.
• Na stejnou pánev nalijte trochu olivového oleje a na mírném plamenu připravte z rozmíchaných vajíček omeletu. Jakmile jsou kraje omelety hotové, nasypejte na ni směs z lišek a nahoru dejte bobkový list a petrželku.
• Pod pokličkou nechejte omeletu dodělat na mírném plamenu asi 2 minuty.
• Ihned podávejte pokapanou trochou olivového oleje.

LETNÍ ZÁVITKY S MANGEM A KREVETAMI OD ŠÉFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

Ingredience

  • Mango 1 malé
  • Rýžový papír 8
  • Vařené krevety 16 kousků
  • Salát dle vašeho výběru 8 lístků
  • Čerstvé bylinky na dochucení koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka

Postup

Tento recept je inspirován Vietnamskými jarními závitky z rýžového papíru. Je jednoduchý na přípravu a zároveň lehký a zdravý.

4 porce
• Oloupejte a nakrájejte mango na plátky
• Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vody okapat a položte papír na čistou utěrku
• Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky
• Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek
• Podávejte s omáčkou

Omáčka Nuoc Cham

Ingredience

  • Limetka – šťáva 1 velká
  • Stroužek česneku - rozmačkaný 1
  • Cukr 2 polévkové lžíce nebo dle chuti
  • Voda 6 polévkových lžic nebo 90 ml
  • Rybí omáčka 3 polévkové lžíce
  • Pálivá paprička Bird's eye – najemno nasekaná 1 nebo 2

Postup

• V male misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu
• Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte limetkou, rybí omáčkou nebo cukrem dle vaší chutě.

THAJSKÝ SALÁT S KREVETAMI A POMELEM ŠEFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

Ingredience

  • Limeta 2
  • Rybí omáčka 2 lžíce
  • Hnědý nebo palmový cukr 1 lžíce
  • Sušené chilli půl lžičky nebo dle chuti
  • Osmažený česnek 1 lžička
  • Pomelo 1 polovina
  • Vařené krevety 400 g
  • Čerstvé chilli papričky 1 nebo 2
  • Máta a koriandr dle chuti
  • Listový salát několik listů
  • Osmažený kokos 3 lžíce
  • Osmažená šalotka 1 lžíce

Postup

• Do misky vymačkejte šťávu z limetky
• Přidejte rybí omáčku, cukr, sušené chilli a smažený česnek. Promíchejte, dokud se cukr nerozpustí
• Oloupejte pomelo a rozdělte na menší dílky
• Přidejte pomelo a krevety do misky s dresinkem
• Nakrájejte čerstvé chilli a vsypte do misky
• Přidejte natrhané bylinky a důkladně promíchejte
• Listový salát rozložte na talíř a na ně položte směs pomela a krevet
• Ozdobte kokosem a cibulí a servírujte

ŠPALDOVÉ RIZOTO S KAŠTANY, HOUBAMI PORCINI A ŠALVĚJÍ SOFIE SMITH

Ingredience

  • Špaldová zrnka 200 g
  • Sušené houby 25 g
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Šalotky – nakrájené najemno 3
  • Česnek – nasekaný jemno 1
  • Vařené kaštany 100 g
  • Lístky šalvěje 2 snítky
  • Bílé víno 2 malé skleničky
  • Vývar 1 litr
  • Nastrouhaný parmazán 50 g
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

• Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu
• Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem
• Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří
• Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces
• Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbována
• Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. DRANA CATERING PURENA Robot Coupe Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč CERIA s.r.o. Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk