Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

KUCHAŘ ROKU 2013/2014

Soutěž „Kuchař roku 2013/2014“ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Generálním partnerem této soutěže je společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.

Přílohy ke stažení

Soubory ke stažení

07.11.2013 - 08.11.2013, Výstaviště České Budějovice

Ročník: Pobočka: Centrála AKC ČR

KUCHAŘ ROKU 2013/2014

Generální partner soutěže: MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE - TISKOVÁ ZPRÁVA 8.11.2013

Soutěž o nejlepšího kuchaře České republiky „Kuchař roku 2013/2014“ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů ČR o.s. již od roku 1995. Finále soutěže XI. ročníku se uskutečnilo 8.11.213 na Gastrofestu České Budějovice. Po sečtení výsledků odborné poroty se vítězem soutěže a titul: „Kuchař roku 2013/2014“ získal: Patrik BEČVÁŘ, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha hotelu InteContinental Prague. Soutěžní menu: Předkrm: Paštika z kachních jater s jablko jeřabinovým chutney v jablkovém želé, plátek marinované řepy, toust z dýňového chleba, petrželový olejíček. Hlavní chod: Dančí hřbet v křupavém těstíčku plněný kaštany, pyré z pečených kaštanů a česneku, žluté fazolové lusky se slaninou a v másle pošírovaná zelenina, vše doplněné vinnou omáčkou. Dezert: Perníkový fondant, karamelizované švestky, jogurtová zmrzlina na mátovém cukru, švestkový gel a čokoládová ozdoba. Vítěz obdržel Titul “Kuchař roku 2013/2014” a postupuje do semifinálového kola světové soutěže Global Chef Challenge. Generální partner soutěže MAKRO CASH & CARRY ČR s.r.o. věnoval vítězi Voucher na týdenní stáž v zahraniční restauraci oceněné prestižními cenami v hodnotě 100.000,- Kč. Na druhém místě se umístil: Ondřej Slanina, majitel a šéfkuchař restaurace Chateau St.Havel v Praze. Soutěžní menu: Předkrm: Dortík z kachních jater s tymiánovým krémem, celozrnnými topinkami, nakládanými houbami a zeleninové brunoise v dýňovém nálevu a želé ze slámového vína. Hlavní chod: Variace z daňka – pomalu pečený hřbet v bylinkovo-ořechové strouhance nakládaným vlašským ořechem a gratinovaný tartare s šafránovými brambory na pyré z červené řepy a rakytníkový demiglace. Dezert: Na másle pečený dýňový chléb s medovým – makovým tvarohem, marinovanými hruškami, sladké dýňové pyré s kousky karamelu a nakládanými jeřabinami. Na třetím místě se umístil: Ondřej Koráb, Junior Sous Chef hotelu Augustine Praha. Soutěžní menu: Předkrm: Marinovaný duhový pstruh v soli a cukru s pyré z červené řepy, vaječná sedlina s chutí křenu, natrhaný pstruh pošírovaný v másle, nakládaná zelenina. Hlavní chod: Pečený dančí hřbet v šípkové fáši, dušená kýta z daňka ve víně podávaná se škvarkovými plackami, pyré z bílé cibule, červená cibule na víně, tmavé hrozny, chips z červeného zelí, kerblík . Dezert: Pošírovaná, zkaramelizovaná švestka s domácím perníkem s ganáží z hořké čokolády, pyré ze švestek, pěna z SV.Tomáše piva a sněhu z tvarohu, kandovaná kůra pomeranče. Dalšími finalisty byli: - Adámek František, Nemocnice Na Homolce Praha - David Radek, Restaurace La Veranda a Babiččina zahrada, Praha - Douša Přemysl, Aureole group, Praha - Dvořák Ondřej, Hotel Dvořák s.r.o., Tábor - Kokoszynski Otto, CPI Hotels, Clarion Congress Hotel Ostrava - Kourek Tomáš, The Pub, Praha - Krulich Michal, Berounská Bastila - Kutil Jan, Aureole group, Praha - Morochovič Vladimír, Sodexo Bratislava Generální partner soutěže: společnost MAKRO CASH & CARRY ČR s.r.o. Hlavními partnery soutěže jsou: CzechTourism, InterGast a.s., GastroFest České Budějovice Partnery jsou: Clarion Congress Hotel České Budějovice, CANDOLA, ORS spol. s r.o. - DICK, FOMI , JaJa Pardubice s.r.o., Winterhalter Gastronom s.r.o., J.J.Darboven s.r.o., Střední škola a Vyšší odborná škola České Budějovice, Nektar Natura s.r.o.. Hlavním mediálním parterem soutěže je společnost T & M Creative s.r.o a GASTRO&REPORT MINUTKA. Vítězům i všem soutěžícím gratulujeme!!! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uzávěrka přihlášek korespondenčního kola: 30. září 2013


Termín sdělení o postupu do finále: 15. října 2013


Finálové kolo: 7. – 8. listopadu 2013, Výstaviště České Budějovice

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Soutěž Kuchař roku 2013/2014  zná své finalisty Do finále postoupilo 12 soutěžících z celé České republiky. Seznam finalistů: Slanina Ondřej - Chateau St. Havel, Praha Adámek František - Nemocnice na Homolce, Praha Kourek Tomáš - The PUB, Praha Douša Přemysl - Aureole group, Praha Bečvář Patrik - Restaurace Zlatá Praha, Praha Dvořák Ondřej - Hote Dvořák s.r.o, Tábor Wellness a Congress Kutil Jan - Aureole group, Praha Kokoszynski Otto - CPI, Hotels Clarion Congress Hotel, Ostrava Krulich Michal - Berounská Bastila Morochovič Vladimír - Sodexo, Bratislava David Radek - Restaurace La Veranda a Babičina zahrada, Praha Koráb Ondřej - The Augustine hotel, Praha Finále se uskuteční ve dnech 7. – 8.11.2013 na Výstavišti v Českých Budějovicích při Gastrofestu České Budějovice a to v pavilonu č. T 2. Všem členům AKC ČR budou zaslány elektronické pozvánky - vstup zdarma. Přijďte podpořit svého favorita!!!!!   Jste srdečně vítáni. Centrála AKC ČR ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRAVIDLA SOUTĚŽE:


Soutěž „Kuchař roku 2013/2014“ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Generálním partnerem této soutěže je společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. Do soutěže mohou být přihlášena jídla, která jsou vytvořena v duchu současné doby, odpovídající moderním stravovacím zvyklostem, splňující nároky na zdravou výživu, s reálnou finanční kalkulací

Soutěž se skládá z:

1. kolo - písemné práce 2. kolo – finále - praktické práce – příprava kalkulace a pokrmu, dle výběru ze spotřebního koše

1. Podmínky účasti:


Soutěž „ Kuchař roku 2013/2014“ - je otevřena pro všechny ženy a muže, kteří úspěšně absolvovali učební obor kuchař/kuchařka nebo odbornou gastronomickou školu a aktivně pracují v oboru.

2. Soutěžní požadavky:

Soutěžní úkol: „Příprava moderního tříchodového menu, vycházející z tradiční české kuchyně a sezóny“ Příprava: - jednoho teplého či studeného předkrmu - jednoho teplého hlavního jídla s přílohou - jednoho studeného či teplého dezertu Při přípravě menu musí být použity prvky české kuchyně, tzn. moderně upravena klasická česká chuť a tradiční česká surovina. V každém soutěžním menu musí být použit daněk (hřbet nebo plec nebo kýta). Vybrané produkty musí být uvedeny v materiálové i finanční kalkulaci (je vhodné počítat průměrné ceny z velkoobchodů). HLAVNÍ SUROVINU (daňka – hřbet nebo plec nebo kýtu) pro finálové kolo poskytne soutěžícím společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. Na místě soutěže bude s časovým předstihem předáno soutěžícím požadované množství - podrobnosti na místě soutěže. Kalkulace (receptury) musí být napsány a propočteny na 10 porcí (pro talířové podávání). Nákupní cena surovin na 1 porci/ osobu (pro celé menu) by měla činit maximálně 200,- Kč.

3. Přihláška - písemné soutěžní kolo:

Přihlášky do soutěže včetně příloh: příloha č. 1 - názvy pokrmů, příloha č. 2/1 - kalkulace předkrmu, příloha č. 2/2 – kalkulace hlavního jídla, příloha č. 2/3 – kalkulace dezertu) a včetně fotografiíí všech pokrmů (předkrm, hlavní jídlo, dezert) musí být doručeny nejpozději do 30. září 2013 na adresu: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Kuchař roku 2013/2014 U Krbu 521/45 108 00 Praha 10 (Tel: +420 774 599 911, +420 775 657 217, +420 274 812 324, e-mail: sekretariat@akc.cz) 1. písemné uvedení osobních dat na oficiální PŘIHLÁŠCE (uzavřené v zalepené dopisní obálce, na jejíž vnější straně bude uvedena pouze značka/pseudonym, pod kterým bude soutěžící veden v soutěži a zaškrtnuta kategorie podle věku soutěžícího; tato obálka s osobními daty bude vložena spolu se soutěžní prací do velké odesílací obálky; 2. písemné soutěžní práce s kalkulacemi pro 10 osob podle soutěžního zadání, popisy přípravy jídel a jejich konečná prezentace (formuláře – příloh) a od každého CHODU samostatná detailní barevná fotografie pohlednicového formátu dokončených jídel (z úhlu asi 45°) naaranžovaných na bílém porcelánu; (na zadní stranu fotografií napište svou soutěžní značku/pseudonym a zařazení pokrmu - předkrm, hl. jídlo, dezert) Každý soutěžící se může soutěže zúčastnit více návrhy. Musí se ale vždy přihlásit s kompletním soutěžním programem na samostatné přihlášce pod samostatnou značkou/pseudonymem. Každá soutěžní práce musí přesně odpovídat zadání. Přiložené formuláře- přílohy, mohou být pro další potřebu kopírovány. Chybně vypracované nebo zcela nevhodné práce budou vyřazeny a soutěžící nebude mít nárok na účastnický diplom. Anonymní ohodnocení písemných soutěžních prací odbornou porotou bude provedeno do 15. října 2013. Vybraným 12-ti účastníkům kvalifikujících se do finále - praktického kola, bude zasláno pozvání na finále s dalšími nezbytnými informacemi. Losování o pořadí účasti ve finále se uskuteční na Tiskové konferenci v druhé polovině října. Postupující budou informováni písemnou či e-mailovou formou.

4. Praktické práce:

Soutěžící, kteří se kvalifikují z písemné části soutěže do finále, budou po vyhodnocení do 15. října 2013 písemně vyzváni, aby porotou oceněné pokrmy prakticky předvedli ve finále. Pro Mise en place (materiálovou přípravu pracoviště) smí být dovezeny a použity pouze suroviny předem neupravené, s některými mezinárodně uznávanými výjimkami, obvyklými pro kuchařské soutěže (tzn. hrubě opracovaná - očištěná zelenina, brambory atp.). Finálové - praktické kolo se bude konat v termínu: 7. – 8. listopadu 2013 – Výstaviště České Budějovice. Vybraní kandidáti do finále soutěže o titul „Kuchař roku 2013/2014“ musí v této části soutěže připravit 4 porce soutěžního tříchodového menu s použitím hlavní suroviny tj. daněk (hřbet nebo kýta nebo plec) + zakomponovat minimálně 3 suroviny ze spotřebního koše „podzimní sezóny“, který bude čítat cca. 10 až 15 položek. Suroviny do spotřebního koše budou známy až na místě soutěže. Suroviny včetně hlavní suroviny, dodá generální partner soutěže, společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., na základě výběru odborné komise AKC ČR Bez cizí pomoci v časovém limitu 4 hodin, vypracovat kalkulaci, připravit a prezentovat pokrm odborné porotě (celkem 4 porce od každého chodu). Kalkulační listy - formuláře, obdrží každý finalista na místě při odhalení spotřebního koše. K vaření ve finálovém kole bude pozváno 12 účastníků, které vybere odborná porota z korespondenčního kola. Losování o pořadí účasti ve finále se uskuteční na Tiskové konferenci v druhé polovině října. Finalisté obdrží písemně všechny nezbytné informace a fotografie talířů, které budou k dispozici pro finále. Proto je nutné uvést aktuální kontaktní adresu, telefonní číslo, e-mail!! Jídla budou podávána na jednotných talířích. Pro aranžování jídel, pro nestranné posouzení porotou a pro fotografování bude od organizátorů účastníkům finále zapůjčen porcelán. Použití vlastního porcelánu nebude ve finálové části povoleno. Finalisté obdrží písemně všechny nezbytné informace a fotografie talířů, které budou k dispozici pro finále. Proto je nutné uvést aktuální kontaktní adresu, telefonní číslo, e-mail!! Jídla budou podávána na jednotných talířích. Pro aranžování jídel, pro nestranné posouzení porotou a pro fotografování bude od organizátorů účastníkům finále zapůjčen porcelán. Použití vlastního porcelánu nebude ve finálové části povoleno.

Kritéria pro písemnou část:


1. Celkový dojem, kreativita, novátorství
2. Složení receptury, pracovní postup
3. Ekonomické hledisko, náročnost surovin
4. Vypracování kalkulace

Po sečtení výsledků odborné poroty budou vyhlášeni postupující do finálového kola: 12 kuchařů + 2 náhradníci. Každý kuchař, který postoupí do finále, obdrží na finále Kuchařský rondon.

Kritéria pro praktickou část finále:


Budou sestaveny 2 poroty.
Porota I. bude bodovat převážně praktické dovednosti soutěžících na jejich pracovišti a bude znát i jejich výrobky.
Porota II. bude zcela vizuálně odloučena od soutěžících a nebude mít přístup na pracoviště. Bude senzoricky a chuťově hodnotit anonymní výrobky.

Porota I.


1. Mise en place (přiměřenost na počet porcí)
2. Provádění základních kuchařských postupů
3. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav
4. Způsob podávání a celkový dojem
Členům poroty je vyhrazeno právo degustace již během přípravy a před podáváním pokrmů.

Porota II.


1. Prezentace, kreativita, novátorství
2. Provádění základních kuchařských postupů
3. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav
4. Způsob podávání a celkový dojem
5. Prezentace, kreativita, novátorství
6. Degustace (probíhá v odděleném prostoru bez jakékoliv možnosti porušení anonymity výrobků a soutěžících před porotci)
Bodové ohodnocení poroty II. se počítá dvojnásobně.

5. Ceny – finále:

Po sečtení výsledků odborných porot budou vyhlášeny a předány následující ceny: 1. místo: Pohár + Putovní pohár - Titul “Kuchař roku 2013/2014” + Diplom + věcné ceny Hlavní cena pro výherce věnována generálním partnerem, společností MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. –Týdenní stáž v zahraniční restauraci oceněné prestižními cenami v hodnotě 100.000,- Kč 2. místo: Pohár + Diplom + věcné ceny 3. místo: Pohár + Diplom + věcné ceny

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhne dne 8. listopadu 2013 v odpoledních hodinách v Clarionu Cogress Hotelu České Budějovice, Pražská třída 14, České Budějovice. Ostatní účastníci finále budou uvedeni podle abecedního pořadí. Obdrží diplom účastníka finále soutěže „Kuchař roku 2013/2014“, a věcné ceny. Jména vítězů budou oznámena široké veřejnosti a publikována v odborných časopisech. Jejich recepty budou převzaty Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a případně i společností MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a mohou být jejich prostřednictvím publikovány. Účastí v soutěži dává soutěžící souhlas ve smyslu příslušných ustanovení zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, v platném znění, s uveřejněním svého jména, příjmení a fotografie v souvislosti s konanou akcí a oficiálním vyhlášením výsledků.

Hrazení nákladů

účasti v písemné a finálové části soutěže nevzniká jakýkoliv nárok na hrazení nákladů.

Další ustanovení


Spolupracovníci, přímo se podílející na organizaci této soutěže z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a pracovníci společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. jsou z účasti v samotné soutěži vyloučeni.
Ocenění prací odbornou porotou je konečné a vymáhání změn či cen právní cestou je vyloučeno. Veškeré změny v průběhu soutěže jsou vyhrazeny.

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

Orkla Premiu Gastro

Partneři AKC ČR

Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Česká unie cestovního ruchu Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING EUROFIT Prosperity s.r.o. HAPPY FISH PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Wüsthof Wüsthof
 

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Araven Bidfood Cookoncept Czech Specials Dellinger Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nektar natura Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk TOMGAST