Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Olima Cup 2016 Olomouc

Přílohy ke stažení Související články a fotogalerie

Související články

Fotogalerie ze soutěže

Soubory ke stažení

20.10.2016 - 22.10.2016, Výstavišti Flora Olomouc a.s. Wolkerova 17, Olomouc

Ročník: Pobočka: pobočka Severní Morava a Slezsko

 

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko
a Výstaviště Flora Olomouc 
pořádají v rámci 21. ročníku festivalu gastronomie a nápojů OLIMA 2016

soutěž  Olima Cup 2016

 

Kategorie soutěže: 

Kuchař kadet, junior a senior

Cukrář junior a senior

Carving junior a senior

Záštitu nad soutěží převzal 

Bc. Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a WACS Continental Director For Central Europe

 

KUCHAŘ KADET, JUNIOR A SENIOR

Postupová soutěž na Gastro junior u kuchařů juniorů 

KADET - ČTVRTEK 20. října 2016

JUNIOR - PÁTEK 21. října 2016

SENIOR - SOBOTA 22. října 2016

Soutěž kuchař kadet

Soutěž je určena pro žáky odborných gastronomických škol, hotelových škol a speciálních gastronomických škol. Soutěžit mohou i individuální zájemci z jiných oborů a zájemci ze zahraničí.

Do soutěže se může přihlásit každý občan ve věku 15ti a 16ti let. Startovné činí 300,- Kč (11 €) - hradí až při prezenci, nebo na číslo účtu: 1932066389/0800 var. symbol: datum narození soutěžícího (ve tvaru DDMMYYYY).

Pracovní oblečení soutěžících – kuchařský rondon nebo bílé tričko, zástěra, kalhoty, polobotky, utěrka, papírové ručníky.

Jmenovky a označení exponátů si každý soutěžící přiveze s sebou.

Soutěžní úkol:

Během 45 minut připravit 3 porce libovolného pokrmu podle vlastního výběru, fantazie a kreativity. Odborná porota bude hodnotit samostatnost soutěžícího při práci na podiu a kreativitu pokrmu. Soutěžící si suroviny zakoupí a doveze na soutěž sám. Je třeba dbát na správné uložení potravin a dodržení hygienyckých předpisů. Soutěžící si doveze vlastní náčiní na přípravu pokrmů a talíře na servis pokrmů.

Soutěž kuchař junior

Soutěž je určena pro žáky odborných gastronomických škol, hotelových škol a speciálních gastronomických škol z České republiky a ze zahraničí. Soutěžit mohou i individuálně přihlášení zájemci z jiných oborů a zájemci ze zahraničí.

Do soutěže se může přihlásit každý žák odborné gastronomické školy, který nedosáhl věku 21 let. Soutěž je limitována počtem účastníků. Pořadatelé si vyhrazují právo v případě nutnosti omezit počet soutěžících. Startovné činí 400,- Kč (15 €) Úhradu proveďte na číslo účtu: 1932066389/0800 var. symbol: datum narození soutěžícího (ve tvaru DDMMYYYY). nebo uhraďte při prezenci. Jmenovky a označení exponátů si každý soutěžící přiveze s sebou.

Pracovní oblečení soutěžících – v souladu s předpisy o osobní hygieně v potravinářství. Každý soutěžící bude pracovat ve slavnostním pracovním oděvu, obuvi (také platný zdravotní průkaz).

Soutěžní úkol: Během 45 minut připravit 4 porce inovativního pokrmu, kde hlavní surovinou bude vepřová krkovice bez kosti. Soutěžící obdrží před soutěží vepřovou krkovici bez kosti  v gramáži 600g. Soutěžící si ze spotřebního koše vylosuje 3 suroviny, které musí zakomponovat do kalkulace pokrmu. Losování proběhne v den soutěže, při losování pořadí soutěžících. Tyto suroviny soutěžící obdrží zakalkulováním do pokrmu 30 minut před podiovým vystoupením. 

Každý soutěžící si po splnění soutěžního úkolu uklidí pracoviště podle hygienických předpisů. Na tuto činnost je vyčleněm časový limit 10 minut.

Rozdělení porcí je následující 2 x porota, 1x výstavka, 1 x ochutnávka příchozím návštěvníkům.

Pořadatel zajistí:

pracovní prostor s čtyřplotýnkovým sporákem, přípojku na 220V, konvektomat Retigo , Holdomat, dřez s pitnou vodou, hodnotící komisi, odpadkové koše, lednice, mrazák, lékárnička.

Soutěžící si zajistí:

Ostatní suroviny na přípravu pokrmu, které doveze v chladicím boxu, pokud to charakter potravin vyžaduje, papírový program na úklid pracoviště.

- (zelenina může být pouze očištěná nekrájená, brambory mohou být oloupané) - nádobí a nářadí na přípravu a výdej - talíře 3 ks na ukázkové jídlo porotě a výstavku - kalkulaci na celý výrobek (technologický postup a surovinová norma) odevzdá před započetím úkolu hodnotící komisi.

DŮLEŽITÉ!!!
Prezence soutěžících se skuteční od 8:30 hod v pavilonu C na Výstavišti Flora Olomouc. V 8:45 losování startovního pořadí. Zahájení soutěže v 9:30 hod.
Vyhodnocení soutěže proběhne  po ukončení soutěže.
UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK JE 15. 10. 2016
Přihlášku je možné poslat na adresu: Václav Forman, Dukelská 419, Holešov, 769 01 nebo elektronicky na: Email: v.for@seznam.cz    nebo na: sms@akc.cz 

Soutěž kuchař senior

Soutěž je určena pro soutěžící jednotlivce starší jak 21 let (rozhodující je datum narození v den soutěže) z odborných gastronomických škol, hotelových škol, speciálních gastronomických škol a restauračních zařízení z České republiky a ze zahraničí, jak profesionálové tak i lajci.

Soutěž je limitována počtem účastníků. Pořadatelé si vyhrazují právo v případě nutnosti omezit počet soutěžících. Startovné činí 400,- Kč (15 € ) Bude hrazeno při prezenci, nebo na číslo účtu:1932066389/0800 var. symbol: datum narození soutěžícího (ve tvaru DDMMYYYY).

Jmenovky a označení exponátů si každý soutěžící přiveze s sebou.

Pracovní oblečení soutěžících – v souladu s předpisy o osobní hygieně v potravinářství. Každý soutěžící bude pracovat ve slavnostním pracovním oděvu, obuvi (také platný zdravotní průkaz).

Soutěžní úkol: Během 45 minut připravit 4 porce inovativního pokrmu, kde hlavní surovinou bude vepřová krkovice bez kosti. Soutěžící obdrží před soutěží vepřovou krkovici bez kosti  v gramáži 600g. Soutěžící si ze spotřebního koše vylosuje 3 suroviny, které musí zakomponovat do kalkulace pokrmu. Losování proběhne v den soutěže, při losování pořadí soutěžících. Tyto suroviny soutěžící obdrží zakalkulováním do pokrmu 30 minut před podiovým vystoupením. 

Každý soutěžící si po splnění soutěžního úkolu uklidí pracoviště podle hygienických předpisů. Na tuto činnost je vyčleněm časový limit 10 minut.

Rozdělení porcí je následující 2 x porota, 1x výstavka, 1 x ochutnávka příchozím návštěvníkům.

Pořadatel zajistí:

pracovní prostor s čtyřplotýnkovým sporákem, přípojku na 220V, konvektomat Retigo , Holdomat, dřez s pitnou vodou, hodnotící komisi, odpadkové koše, lednice, mrazák, lékárnička.

Soutěžící si zajistí:

Ostatní suroviny na přípravu pokrmu, které doveze v chladicím boxu, pokud to charakter potravin vyžaduje, papírový program na úklid pracoviště.

- (zelenina může být pouze očištěná nekrájená, brambory mohou být oloupané) - nádobí a nářadí na přípravu a výdej - talíře 3 ks na ukázkové jídlo porotě a výstavku - kalkulaci na celý výrobek (technologický postup a surovinová norma) odevzdá před započetím úkolu hodnotící komisi.

DŮLEŽITÉ!!!

Prezence soutěžících se skuteční od 8:30 hod v pavilonu C na Výstavišti Flora Olomouc. V 8:45 losování startovního pořadí. Zahájení soutěže v 9:30 hod.

Vyhodnocení soutěže proběhne  po ukončení soutěže.

UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK JE 15. 10. 2016

Přihlášku je možné poslat na adresu: Václav Forman, Dukelská 419, Holešov, 769 01 nebo elektronicky: Email: v.for@seznam.cz nebo: sms@akc.cz

 

CUKRÁŘ JUNIOR A SENIOR

Postupová soutěž na Gastro junior u cukrářů juniorů

ČTVRTEK 20. října 2016

SOBOTA 22. října 2016

Soutěž cukrářů juniorů

Soutěž je určena pro žáky odborných gastronomických škol, hotelových škol a speciálních gastronomických škol. Soutěžit mohou i individuálně přihlášení zájemci z jiných oborů a zájemci ze zahraničí. 

Do soutěže se může přihlásit každý žák odborné gastronomické školy, individuálně přihlášení zájemci z jiných oborů a zájemci ze zahraničí, kteří nedosáhli věku 21 let v den konání soutěže. Soutěž je limitována počtem účastníků. Pořadatelé si vyhrazují právo v případě nutnosti omezit počet soutěžících. 

Startovné za soutěžícího činí 400,- Kč. Částka bude hrazena při prezenci nebo na číslo účtu: 1932066389/0800 var. symbol: datum narození soutěžícího (ve tvaru DDMMYYYY). 

Jmenovku, označení exponátu si každý soutěžící přiveze s sebou. Dále doveze recepturu na vystavený exponát, kterou odevzdá ve dvou zhotoveních, jedenkrát odevzdá dotazník pro moderátora. 

Pracovní oblečení soutěžících - v souladu s předpisy o osobní hygieně v potravinářství. Každý soutěžící bude pracovat ve slavnostním pracovním oděvu, obuvi, je nutné mít s sebou také platný zdravotní průkaz. 

Prezence soutěžících se skuteční 20. října 2016 od 08:30 hodin. Soutěžící si vylosuje v 8:45 startovní pořadí. Soutěžící vystavují pod stejným číslem, pod kterým soutěží na pódiu.  Zahájení soutěže bude upřesněno podle množství přihlášených soutěžících. Vyhodnocení soutěže proběhne  po ukončení soutěže cca 16:30 hod, po vyhlášení výsledků se může sklidit vystavený exponát.

Termín soutěže: 20. 10. 2016

Soutěžní úkol:      Zdobení atrapy dortu na téma HALLOWEEN

Atrapa dortu musí odpovídat velikosti dortu o hmotnosti maximálně 3-5 kg. Atrapa musí být potažená potahovací hmotou nebo čokoládou. Firma Almeco dodá v den soutěže následující suroviny na potahování atrapy. Modelovací hmota White icing, bílá čokoláda Select W2NV, hořká čokoláda Select 811NV, Scaglietta tmavá a bílá – čokoládové šupinky, Codetta tmavá a bílá – čokoládová rýže, Doretta – karamelizované burizony.

Dort může být patrový, tvarovaný 3D nebo jiný tvar.  Ozdoby na dort se musí připravit na místě, nesmí se dovést žádné předpřipravené. Mohou se použít jen takové, které by se na místě připravily, ale pokud by nestačila ztuhnout, tak se může použít předem připravená dovezená ozdoba, kterou ale na místě zhotoví a vytuhlou použije. Taková ozdoba může být jen 10% z celkové ozdoby. Firma Almeco dodá následující suroviny, které budou k dispozici při výrobě ozdob: Modelovací hmota White icing - pro dekoraci,  ČOKOLÁDOVÉ POLEVY PRO POTAŽENÍ DORTU – (bílá čokoláda Select W2NV, hořká čokoláda Select 811NV, barevné čokolády Citronové callets – zelená čokoláda, pomerančové callets – oranžová čokoláda), Doretta – karamelizované burizony, Transfer fólie mix – pro přípravu dekorací, Struktur fólie – pro přípravu dekorací, Isomalt – cukr pro vytvoření dekorace „sklo“, barevné dekorační pudry, zlatý, bronzový atd.

Veškeré pomůcky na potahování, výrobu ozdob si soutěžící musí dovést své. Dále dort vystavuje na svém inventáři, stůl si zdobí vlastním ubrusem, který si doveze a malá ikebana na dotvoření výrobku.

Pódiové vystoupení soutěžícího je celkem 90 minut včetně přípravy pomůcek na pracoviště a na úklid pracoviště.

Atrapa může být obmazaná, aby byl krém ztuhlý a dobře se potahoval čokoládou.

Pro porotu dovezou soutěžící malý degustační dortík, který bude do hmotnosti 0,5 kg. Tento dortík nemusí být zdobený, ale potažený stejnou čokoládou nebo potahovací hmotou jakou  bude používat při pódiovém vystoupení na dort. Dortík musí být dovezený dle hygienických předpisů. Po ukončení pódiového vystoupení, výrobek doplníte logem školy.

Studio bude vybavené: vařičem, chladicím zařízením, pracovním stolem, košem na odpadky, mikrovlnou troubou a konvektomatem.

Na vystavení dortu, soutěžící bude mít k dispozici stůl o rozměru 80x80 cm.

Hodnocení:

- Inovace, kreativita 1 – 25 bodů

- Kompabalita ingrediencí 1 – 25 bodů

- Dovednost, sanitace 1 – 25 bodů

- Chuť 1 – 25 bodů

- Při překročení limitu – trestné body, za každou minutu mínus 1 bod, za překročení 5 minut diskvalifikace soutěžících

Hodnotící komise je zastoupená certifikovanými komisaři AKC ČR a cukrářskými odborníky. Přihlášením do soutěže zároveň soutěžící souhlasí s pořízením fotodokumentace, videozáznamu, který je dále majetkem AKC ČR, pobočky Severní Moravy a Slezska.

Soutěž cukrářů seniorů

Soutěž je určena pro cukráře seniory, kteří se nebojí vystoupit a ukázat své dovednosti. Do soutěže se může přihlásit každý cukrář, kterému je více než 21 let (vyučený, nevyučený nebo příznivec pečení). Pořadatelé si vyhrazují právo v případě nutnosti omezit počet soutěžících. 

Startovné za jednotlivce činí 200,- Kč. Částka bude hrazena při prezentaci nebo na číslo účtu: 1932066389/0800

Jmenovku, název exponátu a kalkulaci, každý soutěžící přiveze s sebou. Kalkulaci odevzdá při prezentaci.

Prezentace soutěžících se skuteční 22. října 2016 od 08:00 hodin. V 8:15 losování soutěžního místa, příprava výstavního stolu. Ukončení přípravy a vystavení exponátu do 09:00 hodin. Vyhodnocení soutěže proběhne  po ukončení soutěže cca 16:30 hod, po vyhlášení výsledků se může sklidit vystavený exponát.

Termín soutěže: 22. 10. 2016

Soutěžní úkol:  

Slavnostní výrobek s tématikou halloweenu

Slavnostní výrobek bude atrapa dortu libovolného tvaru o maximální velikosti 5 kg. Obalený v potahovací hmotě a dekorovaný jedlými ozdobami. Soutěžící doveze výrobek hotový.

Degustační vzorek do hmotnosti 0,5 kg bude zdoben ze stejných materiálů jako vystavený výrobek.

Exponát vystaví soutěžící na vlastním inventáři a podle vlastního uvážení doplní dalšími vhodnými dekoracemi, které ale nejsou součástí hodnocení. Pro degustační vzorek doporučujeme použít jednorázovou podložku.

Hodnotící komisi soutěžící předá surovinové složení svého výrobku. Soutěžící dodá ke svému výrobku popisku se jménem a z názvem. Soutěžícímu bude k dispozici stůl o rozměrech 80 x 80cm. Instalace soutěžního exponátu dne 22 10. 2016 v době od  8:00  - 9:00 hodin. Prostor zabezpečen pro manipulaci s exponátem. 

Hodnocení:

• Inovaci, kreativita 1 – 25 bodů

• Kompabilita ingrediencí 1 – 25 bodů

• Hodnocení profesionality 1 – 25 bodů

• Vzhled výrobku, jeho sestavení, uspořádání 1 – 25 bodů

Nesmí se použít:

Nejedlé ozdoby mínus 1 – 15 bodů

Výztuže na dekoraci mínus 1 – 15 bodů

Hodnotící komise je zastoupená certifikovanými komisaři AKC ČR a cukrářskými odborníky.

Přihlášením do soutěže zároveň soutěžící souhlasí s pořízením fotodokumentace, videozáznamu, který je dále majetkem AKC pobočky Severní Moravy a Slezska

V případě dotazů k soutěži kontaktujte Ing. Václava Formana - 732 411 034.

UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK JE 15. 10. 2016

Přihlášku je možné poslat na adresu: AKC SMS Ing. Václav Forman Dukelská 419 Holešov 769 01 Email: v.for@seznam.cz

CARVING VYŘEZÁVÁNÍ DÝNĚ

ČTVRTEK 20. října 2016

Dýňový svět na Olimě 2016

Termín soutěže: 20. 10. 2016 jak junioři, tak senioři.

Prezence od 9,00 hodin. Startovné: 200,- Kč. Částka bude hrazena při prezenci nebo na číslo účtu: 1932066389/0800 var. symbol: datum narození soutěžícího (ve tvaru DDMMYYYY).

Propozice

1. Kategorie                     Květinová kompozice

2. Kategorie                    Soutěž ve vyřezávání dýní  časovém limitu

Propozice 1. část květinová kompozice

• Květinová kompozice předem připravená

• Minimální počet květin je 10 ks  a  3 druhy

• Soutěžící si může vybrat libovolné téma své kompozice

• Libovolné jsou i zvolené suroviny pro vyřezávání

• Prostor pro kompozici stůl 80 x 80 cm bez ubrusu

• Výzdoba a ubrus si soutěžící zajistí sám  -  nehodnotí se

• Po zaslání přihlášek budou soutěžící rozděleni do dvou kategorií - junior do 21 let - senior nad 21 let

Hodnotí se: Celkový dojem, zpracování tématu 20 bodů Způsob zpracování, loga nebo námětu na téma Olima 2016 20 bodů Motivy  2D a 3D , množství a způsob vyřezaných tvarů a květů 20 bodů Technické provedení, použití dlátek a nože, čistota řezů 20 bodů Originalita a kreativita 20 bodů

Propozice 2. část - Časový limit 4 hodiny (11:00 - 15:00)

- Soutěže se může zúčastnit každý občan ČR

- V časovém limitu 4 hodin vyřezat dýni na téma Olima 2016  

- Téma Olima 2016 – logo, květiny nebo jakýkoliv námět z výstaviště

- Soutěžící si přiveze vlastní dýni

- Velikost dýně je na zvážení každého soutěžícího

- Na startu nesmí být dýně oloupána ani jinak označena

- Soutěžící vyřezává pouze jednu dýni

- Není povolena žádná jiná zelenina ani ovoce na doplnění

- Soutěžící si může přivést vlastní výzdobu vhodnou k tematickému zaměření dýně - hodnotí se celkový dojem

- Soutěžící nesmí použít lepidlo a špendlíky, povoleny jsou párátka a špejle  

- Soutěžící si doveze popisek s tematickým názvem své dýně, jménem a případně název školy či zaměstnavatele

- Pořadatel zajistí prostor pro vyřezávání, odpadkový koš

- Sklízení vyřezaných exponátů až po 17 hodině - Po zaslání přihlášek budou soutěžící rozděleni do dvou kategorií - junior do 21 let - senior nad 21 let - Nejsou povoleny předem vyřezané výrobky a nevhodná témata 

Hodnotí se:

Celkový dojem, zpracování tématu 25 bodů Způsob zpracování, 2D a 3D , množství a způsob vyřezaných tvarů a květů 25 bodů Technické provedení, použití dlátek a nože, čistota řezů 30 bodů Originalita a kreativita 20 bodů

Hodnotící komise: Je sestavena z předních odborníků ČR.

UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK JE 15. 10. 2016

Přihlášku je možné poslat na adresu: Václav Forman, Dukelská 419, Holešov, 769 01 nebo elektronicky na: Email: v.for@seznam.cz    nebo na: sms@akc.cz

 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING HAPPY FISH Mirel Vratimov Mirel Vratimov PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Unilever