Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Kuchař roku 2019/2020

Přílohy ke stažení Související články a fotogalerie

Související články

Fotogalerie ze soutěže Kuchař roku 2017/2018
Kuchař roku 2017/2018

Soubory ke stažení

10.10.2019 - 13.10.2019, Výstaviště PVA EXPO PRAHA Letňany

Ročník: 14. ročníkPobočka:

Vyhlášení soutěže:                                               10. května 2019 

Uzávěrka přihlášek korespondenčního kola:    18. srpna 2019   

Termín sdělení o postupu do finále:                     2. září 2019

Finálové kolo:                                                10 - 13. října 2019,  Výstaviště PVA EXPO PRAHA Letňany

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Kuchař roku 2019/2020 proběhne 13.10. na Výstavišti PVA EXPO PRAHA Letňany.

Generální partner soutěže: Bidfood Czech Republic s.r.o.

Partneři soutěže: Bonduelle spol. s r. o., InterGast a.s., Almeco, s.r.o., Robot Coupe s.n.c., Chytré lékárničky CZ, Winterhalter, Diversey, Dilmah, Nestlé Česko s.r.o., FOMI, Nektar Natura s.r.o.,  Premium-Gastro, Auto Zrucký – dealer Nissan, ABF a.s., T&M CREATIVE, s. r. o., SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. Praha, Klánovice

 

Cenu pro první tři soutěžící v celkové hodnotě 150 tisíc korun věnuje partner soutěže, společnost Bonduelle spol. s r.o. Výherci získají vouchery na návštěvu veletrhu Sirha – největšího gastro veletrhu v Evropě. Součástí voucheru bude:

- zpáteční letenka

- nocleh v hotelu se snídaní - 3 noci

- vstup na výstaviště včetně vstupu na kuchařskou soutěž Bocuse d'Or

- večere v Michelinské restauraci

 

Finalisté soutěže Kuchař roku 2019/2020:   

Horák Jan, sous chef in chargé, Hotel Four Seasons Prague

Horák Tomáš, Executive Chef de Cusine, Restaurace atelier Triton - Adria Hotel, Praha 1

Douša Přemysl, šéfkuchař, Restaurace Sokolovna Průhonice

Kohout Martin Slavomil, šéfkuchař, Malešický mikropivovar, s.r.o.

Koráb Ondřej, kuchař

Košárek Martin, kuchař, LH Parkhotel Hluboká nad Vltavou s.r.o.

Košťál Martin, šéfkuchař, Valmer Gastro s.r.o.

Kutil Jan, zástupce šéfkuchaře, Blackdog Group s.r.o., Beroun

Lexa Patrik, kuchař, Perfect Canteen s.r.o

Minář Pavel, šéfkuchař, LH hotels a resorts

Petržela Vojtěch, kuchař / student

Rodrigo Retamal, šéfkuchař

 

Soutěž „Kuchař roku 2019/2020“ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidfood Czech Republic s.r.o. Do soutěže mohou být přihlášena jídla, která jsou vytvořena v duchu současné doby, odpovídající moderním stravovacím zvyklostem, splňující nároky na zdravou výživu, s reálnou finanční kalkulací plně podporující Czech Specials

 

Soutěž se skládá z:

1. kolo – písemné práce, výběr finalistů vybere odborná porota AKC ČR

2. kolofinále – praktické práce – příprava kalkulací a pokrmů dle písemné práce z 1.kola  

 

1. Podmínky účasti:

Soutěž „Kuchař roku 2019/2020“ – je otevřena pro všechny ženy a muže od 21 let, kteří úspěšně absolvovali učební obor kuchař/kuchařka nebo odbornou gastronomickou školu a aktivně pracují v oboru.

 

2. Soutěžní požadavky:

Soutěžní úkol:

Příprava moderního tříchodového menu, vycházející z tradiční české kuchyně a sezóny

 

Příprava:

- jednoho teplého či studeného předkrmu 

- jednoho teplého hlavního jídla s přílohou

- jednoho studeného či teplého dezertu

 

Při přípravě menu musí být použity prvky české kuchyně, tzn. moderně upravena klasická česká chuť a tradiční česká surovina. 

 

V každém soutěžním menu musí být použit:  

 

Předkrm – Sumeček africký

 

Hlavní jídloTelecí pečeně a ledvinky

 

Dezert: Čokoláda od společnosti Almeco (4 druhy čokolád naleznete v příloze)

 

Dále musí v menu být použit čaj od společnosti Dilmah.

 

  1. Dilmah T-Caddy Seasonal Uva Highlands Pekoe – čajová zahrada Uva Highlands byla založena v druhé polovině 18. století a je sídlem v provincii Uva na Srí Lance v údolí Uva. Tento jedinečný čaj se pěstuje v nadmořské výšce 1.300 m a je charakteristický svým aroma, tak typickým pro vysokohorské ceylonské čaje.
  2. Dilmah T-Caddy VSRT Lapsang Souchong - Edice Very Special Rare Teas (velmi speciální výjimečný čaj). Lapsang souchong je velice aromatický černý čaj pocházející z Číny. Díky svému aromatu je také občas označován jako kouřový nebo uzený čaj. Tradice kouřových čajů pochází z čínské provincie Fu-ťien již od dob dynastie Qing. Čajové lístky se nechávají zavadnout v kouři z borového či cypřišového dřeva, což jim propůjčuje zřetelné aroma a chuť dýmu. Silné černé listy poskytují tmavě hnědý výluh s červenavým nádechem. Jedná se o středně silný čaj, jež má výrazný kouřový charakter.
  3. Dilmah T-Caddy VSRT White Litchee No.1 Hand Rolled Tea - Edice Very Special Rare Teas (velmi speciální výjimečný čaj). Bílý čaj je nejvzácnějším druhem čaje skládajícím se z ručně sbíraného pupenu, jež je tou nejkřehčí částí rostliny. Hui Zong, „čajový císař“ z dynastie Song si oblíbil bílý čaj pro jeho vzácně jemnou chuť. Tento čaj se vyrábí ručně z pupenů, které jsou svinuty do velké „perly“, jež se po přelití rozbalí. Aby si člověk vychutnal tento vzácný čaj, je třeba, aby mohl pozorovat rozbalení této „perly“. Na počátku jakoby jediný pupen se během půl minuty přemění v květ z jednotlivých čajových pupenů.

Na místě, před začátkem finále bude soutěžícím odtajněn koš s pěti surovinami, z nichž aspoň jednu je soutěžící povinen zakomponovat do menu a kalkulací.

 

Vybrané produkty musí být uvedeny v materiálové i finanční kalkulaci (je vhodné počítat průměrné ceny z velkoobchodů).  

Suroviny na finálové kolo dodá soutěžícím generální partner soutěže, společnost Bidfood Czech Republic s.r.o., společnost Bonduelle, Almeco s.r.o. a Dillmah.

Na místě soutěže bude s časovým předstihem předáno soutěžícím požadované množství – podrobnosti na místě soutěže.

 

Kalkulace (receptury) musí být napsány a propočteny na 10 porcí (pro talířové podávání).

Nákupní cena surovin na 1 porci/ osobu (pro celé menu) by měla činit maximálně 200,- Kč.

 

3. Přihláška – písemné korespondenční kolo a zasílací termín:

Přihlášky do soutěže (včetně písemné části, kalkulace a fotografií) musí být doručeny nejpozději

do 18. srpna 2019 na adresu:

 

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Kuchař roku 2017/2018

U Krbu 521/45

108 00 Praha 10

(Tel: +420 775 657 217, +420 274 812 324, e-mail: sekretariat@akc.cz)

 

1. písemné uvedení osobních dat na oficiální PŘIHLÁŠCE (uzavřené v zalepené dopisní obálce A5 nebo DL, na jejíž vnější straně bude uvedena pouze značka/pseudonym, pod kterým bude soutěžící veden v soutěži. Tato obálka s osobními daty bude vložena spolu se soutěžní prací do velké odesílací obálky A4;

2. písemné soutěžní práce s libovolnými kalkulacemi podle soutěžního zadání, popisy přípravy jídel a jejich konečná prezentace (formuláře přiloženy v příloze) a od každého CHODU samostatná detailní barevná fotografie pohlednicového formátu dokončených jídel (z úhlu asi 45°) naaranžovaných na bílém porcelánu; (na zadní stranu fotografií napište svou soutěžní značku/pseudonym a zařazení pokrmu – předkrm, hl. pokrm, dezert).

 

Přihlášky můžou být zaslány též elektronicky, nahrány na CD nebo USB flash disk. Vždy však musí být vloženy na jednotné formuláře, které jsou k dispozici na webových stránkách AKC ČR – Kuchař roku 2019/2020.

 

Každý soutěžící se může soutěže zúčastnit s více návrhy. Musí se ale vždy přihlásit s kompletním soutěžním programem na samostatné přihlášce pod samostatnou značkou/pseudonymem.

 

Každá soutěžní práce musí přesně odpovídat zadání. Přiložené formuláře mohou být pro další potřebu kopírovány.

Chybně vypracované nebo zcela nevhodné práce budou vyřazeny a soutěžící nebude mít nárok na účastnický diplom.

 

4. Praktické práce:

Soutěžící, kteří se kvalifikují z písemné části soutěže do finále, budou po vyhodnocení 2.září 2019 písemně vyzváni, aby porotou oceněné pokrmy prakticky předvedli ve finále.

 

Pro Mise en place (materiálovou přípravu pracoviště) smí být dovezeny a použity pouze suroviny předem neupravené, s některými mezinárodně uznávanými výjimkami, obvyklými pro kuchařské soutěže (tzn. hrubě opracovaná – očištěná zelenina, brambory atp.).

 

Do finále postupuje 12 nejlepších semifinalistů.

 

Finálové – praktické kolo se bude konat: 10. - 13. října 2019 na Výstavišti PVA EXO Praha Letňany

Vybraní kandidáti do finále soutěže o titul „Kuchař roku 2019/2020“ musí v této části soutěže připravit 6 porcí soutěžního tříchodového menu s použitím hlavní suroviny tj.:

 

PředkrmSumeček africký

 

Hlavní jídloTelecí pečeně a ledvinky

 

DezertČokoláda

 

Suroviny dodá generální partner soutěže, společnost Bidfood Czech Republic s.r.o., společnost Bonduelle, Almeco s.r.o. a Dillmah na základě výběru odborné komise AKC ČR.

 

Bez cizí pomoci v časovém limitu 4 hodin, připravit a prezentovat pokrm odborné porotě (celkem 6 porcí od každého chodu). Jídla by měla být shodná z písemného kola. Pokud soutěžící provede změny v jídlech, je potřeba odbornou porotu informovat před zahájením soutěže, změny by neměly zásadně ovlivnit nebo změnit přihlášená jídla.

 

Finalisté obdrží v předstihu opět písemně všechny nezbytné informace a fotografie talířů, které budou k dispozici pro finále. Proto je nutné uvést aktuální kontaktní adresu, telefonní číslo, e-mail!

 

Jídla budou podávána na jednotných talířích. Pro aranžování jídel, pro nestranné posouzení porotou a pro fotografování bude od organizátorů účastníkům finále zapůjčen porcelán.

Použití vlastního porcelánu nebude ve finálové části povoleno.

 

Jídla budou porotě servírována jako při servisu v restauraci. Tedy předkrm 30 minut před koncem časového limitu, hlavní chod 15 minut před koncem časového limitu a dezert musí být servírován přesně na konci limitu.

 

Kritéria pro písemnou část korespondenční:

1. Celkový dojem, kreativita, novátorství

2. Složení receptury, pracovní postup

3. Ekonomické hledisko, náročnost surovin

4. Vypracování kalkulace

 

Po sečtení výsledků odborné poroty budou vyzváni postupující do finálového kola: 12 kuchařů + 2 náhradníci.

 

Kritéria pro praktickou část finále: Budou sestaveny 2 poroty.

Porota I. bude bodovat převážně praktické dovednosti soutěžících na jejich pracovišti a bude znát i jejich výrobky.

Porota II. bude zcela vizuálně odloučena od soutěžících a nebude mít přístup na pracoviště. Bude senzoricky a chuťově hodnotit anonymní výrobky.

 

Porota I.

1. Mise en place (přiměřenost na počet porcí)

2. Provádění základních kuchařských postupů

3. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav

4. Způsob podávání a celkový dojem

Členům poroty je vyhrazeno právo degustace již během přípravy a před podáváním pokrmů.

 

Porota II.

1. Prezentace, kreativita, novátorství

2. Provádění základních kuchařských postupů

3. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav

4. Způsob podávání a celkový dojem

5. Použití povinných surovin

6. Degustace

Bodové ohodnocení poroty II. se počítá dvojnásobně.

 

5. Ceny – finále:

Po sečtení výsledků odborných porot budou vyhlášeny a předány následující ceny:

 

Soutěž „Kuchař roku 2019/2020“

 

1. místo: Titul “Kuchař roku 2019/2020” + Putovní pohár + pohár + diplom + věcné ceny

2. místo: pohár + diplom + věcné ceny

3. místo: pohár + diplom + věcné ceny

 

Ostatní účastníci finále budou uvedeni podle abecedního pořadí. Obdrží diplom za účast ve finále soutěže „Kuchař roku 2019/2020“.  Každý soutěžící ve finále obdrží KUCHAŘSKÝ RONDON.

 

Jména vítězů budou oznámena široké veřejnosti a publikována v odborných časopisech. Jejich recepty budou převzaty Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a případně i společností Bidfood Czech Republic s.r.o. a mohou být jejich prostřednictvím publikovány.

 

Účastí v soutěži dává soutěžící souhlas ve smyslu příslušných ustanovení zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, v platném znění, s uveřejněním svého jména, příjmení a fotografie v souvislosti s konanou akcí a oficiálním vyhlášením výsledků.

 

7. Hrazení nákladů

Z účasti v písemné a finálové části soutěže nevzniká jakýkoliv nárok na hrazení nákladů.

 

8. Další ustanovení

Spolupracovníci, přímo se podílející na organizaci této soutěže z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a pracovníci společnosti Bidfood Czech Republic s.r.o. jsou z účasti v samotné soutěži vyloučeni.

Ze strany organizátora nesmí být vedena o této soutěži žádná jiná informativní korespondence.

Ocenění prací odbornou porotou je konečné a vymáhání změn či cen právní cestou je vyloučeno. Veškeré změny v průběhu soutěže jsou vyhrazeny.

Kontakty na dodavatele surovin:

Sumeček africký, telecí pečeně, ledvinky – vše na www.mujbidfood.cz

Bonduelle – vše na www.mujbidfood.cz

 

Čokoláda Almeco:

Václav Dušák

Tel.: 739 571 664

Almeco, s.r.o.

Škvorecká 1803

25082 Úvaly

www.almeco.cz  

 

Čaje Dilmah:

Přemysl Neumen

HoReCa Sales Team Director

Espresso s.r.o.

River Business House,

Strakonická 3309/2e, 150 00 Praha 5

T: 281 012 305; M: 702 146 171


Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING HAPPY FISH Mirel Vratimov Mirel Vratimov PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Unilever