Soutěž se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana.
Přílohy ke stažení Online přihláška
18.11.2021 - 19.11.2021
Ročník: | 15. ročník | Pobočka: | pobočka Šumava |
---|
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice pořádají 15. ročník soutěže ČESKÝ KAPR – na téma:
Český kapr v moderní úpravě
Místo konání: Gastrofest České Budějovice
Datum konání: 18. – 19. listopadu 2021
Český kapr je nominační soutěž pro školy na finále Gastro junior Brno 2022
Pravidla soutěže a její podmínky pro účast v soutěži
Do soutěže se mohou přihlásit všichni profesionální kuchaři a kuchařky v kategorii SENIOR a žáci a studenti HŠ, SOŠ a SOU včetně nečlenů AKC ČR, jejichž věk v den finále nepřesáhne 23 let (narozeni do 18.11.1998 v kategorii JUNIOR.
Závaznou přihlášku pro danou kategorii je nutné zaslat do 15.10. 2021 v elektronické podobě na adresu – email: slui@email.cz
Soutěž se skládá ze dvou částí
1.Korespondenční část – soutěžící zašle vyplněnou přihlášku, zpracované kalkulace, technologické postupy a fotografii pokrmu.
Uzávěrka korespondenční části je 15.10.2021.
O postupu do finále budou soutěžící informováni telefonicky a písemně do 10.11. 2021. Startovné 1000,-Kč /vč. DPH– zaplatí vybraní finalisté na místě.
2.Praktická část – Do finále postoupí 12 juniorů a 12 seniorů z korespondenční části.
12 juniorů – losování pořadí proběhne ve čtvrtek 18.11.2021
12 seniorů – losování pořadí proběhne v pátek 19.11.2021
Korespondenční část – Soutěžní zadání:
Soutěžící vypracuje materiálovou kalkulaci na 4 porcí / pro talířové podávání/
s fotografií hlavního jídla na bílém porcelánu. Účastníci finále musí připravit stejné hlavní jídlo shodné z 1.kola.
Zadání soutěžního výrobku
Hlavní jídlo s přílohou na 4 porce s použitím dominantní suroviny filet z kapra, Nutno použít aspoň 150 g filetu z kapra. Jídlo lze doplnit i jinou rybou, nebo masem. Pokrm je součástí tříchodového menu. Váha jedné porce masa nepřesáhne 200 g.
Dále je třeba použít aspoň jednu surovinu od firmy BONDUELLE
Batáty /sladké brambory/home-made řez Bonduelle
Mrkev duo a pastinák zeleninová směs home-made řez Bonduelle
Pepitky z hrášku a cukety Bonduelle
Pepitky z cizrny a kukuřice Bonduelle
Pepitky z červené čočky a mrkve Bonduelle
Suroviny na zkoušky si zavolejte p. Lukáše Uhra. Ten vám dá kontakt na vašeho obchodního zástupce. lukas.uher@bonduelle.com mob: 773772959
Suroviny na finále dodá pořadatel soutěže podle kalkulace pokrmu.
Praktická část:
- vyhotovení 4 porcí pokrmu včetně přílohy před veřejností
- časový limit na přípravu a výrobu soutěžního výrobku včetně výdeje je 45 minut + 5 minut na úklid pracoviště
- prezentace na jednotném porcelánu / klubový neboli talíř na speciality , který dodá pořadatel
- suroviny na přípravu si zajišťuje a hradí soutěžící sám, dominantní surovina bude přidělena na místě
- soutěžící je povinen přivézt si veškeré pracovní pomůcky
- studio bude vybaveno konvektomatem, elektrickým sporákem, holdomatem, dřezem s tekoucí vodou, pracovní plochou a elektrickou přípojkou na 220 V.
Zásady pro hodnocení:
Písemná část
- vypracování kalkulace
- použití povinné dominantní suroviny filet z kapra
- celkový dojem
- novátorství, kreativita
Finále – praktická část
- organizace práce
- čistota pracoviště, hygiena
- osobní zručnost
- moderní technika a postupy
- celkový dojem
- nápaditost
- vůně a chuť výrobku
- skladba a barevnost výrobku
- presentace na talíři
- dodržení časového limitu - vyváženost výrobku
Ceny
Po sečtení výsledků porotou budou vyhlášeny výsledky soutěže a předány ceny vítězům. Vítězem se stane soutěžící, který získá největší počet bodů po sečtení bodových hodnocení od všech porotců.
Vyhodnocení odbornou porotou je konečné a závazné. Vymáhání výher právní cestou je vyloučeno.
Fotografie a kalkulace jídel jsou plně k dispozici pořadateli soutěže.
Vyhodnocení:
1. místo pohár, diplom, věcná cena
2. místo: pohár, diplom, věcná cena
3. místo: pohár, diplom, věcná cena
Případné dotazy na tel.č. 606 244 780 p.Pítra nebo e-mail: sumava@akc.cz
slui@email.cz
Z důvodu současné epidemiologické situace je soutěž ZRUŠENA.
© 2001-2021 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb