Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Tisková zpráva - Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR slaví historický úspěch na nejprestižnější asijské soutěži

aktualizováno: 07.05.2018  |  Zpět na seznam

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, kteří bojovali o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. "Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéto umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni", říká manažer týmu Tomáš Popp


Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR celou cestou za vítězstvím doprovázel Ambasador českého týmu, sám zapálený kuchař samouk Ondřej G. Brzobohatý: "Je to pecka! Jsem fascinován tím, co čeští kouzelníci kuchyně dokáží připravit a jak sladit chutě. Svým způsobem mi to připomíná skládání hudby. Tam také hledáte ideální ingredience a množství, aby z toho na závěr vznikl ohromný zážitek. Hrozně klukům gratuluji, protože vaření je pro ně vášeň a tu cenu si zaslouží."


Tříchodové menu
Soutěž měla tři kola. V prvním kole 24. dubna musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl 5 hodin “Náš tým vařil jako předkrm terinu z
halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji”
, říká kapitán Národního týmu Jan Horký.
“Komisaři naši práci ohodnotili stříbrnou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů”, říká Tomáš Popp.

Zlaté kuchařské umění
Ve čtvrtek 26. dubna Národní tým prezentoval vymezený disciplín (tříchodové menu, lakto ovo menu…) z kuchařského a cukrářského umění (skulptura, dezerty, bonbony). Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. “Kuchařská část této disciplíny byla hodnocena zlatou medailí. Zlatá medaile je pro tým obrovský úspěch. Nestává se každý rok, abychom z tak prestižní soutěže přivezli zlatou”, říká Jan Horký. “Cukrářské umění se týmu povedlo, ale singapurské klimatické (vysoká vlhkost a teplota) podmínky sehrály svoji roli. Ze Singapuru si odvážíme za cukrářskou část soutěže pěkný bronz”, říká Helena Fléglová, jedna ze tří cukrářek týmu.

Battle of the Lion
Tři nejlepší týmy soutěže se právě dnes utkaly v souboji bronzovou sošku Lva. Soutěžily týmy Taiwanu, Nového Zélandu a České republiky. Vařilo se pro 50 osob a vymezený čas na přípravu tříchodového menu byl 4 hodiny.
“Vítězné menu obsahovalo: lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout jaké menu připraví”, říká Jan Horký
Menu připravoval šestičlenný tým a pomocník myjící nádobí, který je také členem týmu. Tým ve složení Jan Horký – kapitán, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová – cukrářka a Norbert Hojda – šéfkuchař v roli “myče” nádobí vybojoval pro Českou republiku historický úspěch. “Konečně jsme ukázali, co v nás je. Máme díky našim partnerům skvělé podmínky na tréninky a povedlo se nám je letos zúročit”, říká Popp.

Národní tým kuchařů…
Kulinární tradice je otiskem naší kultury. Česká gastronomie má za sebou slavnou historii a my na ni navazujeme. Naším cílem je reprezentovat to nejlepší z národních gastronomických tradic na soutěžích po celém světě. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je tým špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů. Opírá se o zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Složení týmu najdete na našem webu
www.narodnitymkucharu.cz.

Odkazy a kontakty:

Tomáš Popp, manažer týmu - 777 239 808, 
tomas.popp@akc.cz

internetové stránky týmu: 
http://narodnitymkucharu.cz/
informace o soutěži: 
http://www.fhaculinarychallenge.com

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. DRANA CATERING PURENA Robot Coupe Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč CERIA s.r.o. Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Ostrava Hrabůvka ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk