Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Tisková zpráva - První seminář pro komisaře WACS na carving v Paříži s českou účastí

aktualizováno: 29.05.2018  |  Zpět na seznam


V květnu se uskutečnil v sídle světové kuchařské asociace WACS ve francouzské metropoli první seminář na téma hodnocení zeleninového a ovocného carvingu. Ten je díky dostupnosti materiálu, barevnosti, možnosti různě kombinovat a přijatelné ceně velmi oblíbený. Postupně se začal vyčleňovat i na světových kuchařských klání z kat. „kuchařské artistiky“ do samostatných kategorií a disciplín. Jde o klasické kompozice předem připravené, ale rovněž o živé řezbářství v časovém limitu. Na některých našich soutěžích jsou speciální kategorie. Např. pro „začátečníky“ nebo tzv. „sprint“, tedy v malém časovém úseku. Tady je asi z Evropy nejflexibilnější možná právě ČR, kde každý rok jsou průměrně tři celostátní soutěže s několika kategoriemi. Navíc se často mění nejen téma nebo různý čas na tvorbu v „live“ kategoriích.


V Paříži šlo ale hlavně o sjednocení pravidel hodnocení pro velké mezinárodní soutěže jako je olympiáda nebo Culinary World Cup v Lucembursku, příp. podobné akce na dalších kontinentech. Seminář vedl Alex Neumayer z Rakouska, jenž byl předsedou komise pro carving na olympiádě a hodnotil jednu z našich soutěží v Třebíči. Je garantem soutěží ve Stuttgartu a před časem v Innsbrucku.


Seminář byl pro účastníky prvním krokem k certifikaci na komisaře pro soutěže WACS. Zúčastnili se řezbáři z Malajsie, Indie, Rumunska, Itálie, Ukrajiny, Polska, Kataru, Lucemburska a také dva zástupci z ČR – Milan Sahánek a Luděk Procházka.


Samozřejmě se ukázalo při diskuzích, že každý stát země může mít své pohledy na styl řezání. A někdy opravdu odlišné. Právě rozdílnému pohledu a zejména velkým bodovým odskoků jednotlivých komisařů by mohla nová pravidla zamezit.


Důležité bylo i jasné oddělení kompozic s výztuhou uvnitř do nové kategorie, po které volali dávno mnozí řezbáři. Jedná se hlavně o 3D objekty z kořene taro, které jsou často řezány několik měsíců předem a uchovávány díky nejedlým prostředkům. Jsou to nádherná díla, ale ne ideální pro gastronomické akce, kde host by chtěl ochutnat. Druhým bodem je přísnost hodnocení u podobných prací.  Soutěžit proti někomu, kdo si tvoří několik měsíců, se zeleninou držící max. týden asi nelze. Další dvě kategorie jsou na „live“ carving. Soutěžit mohou jak jednotlivci, tak týmy složené ze dvou řezbářů.


Na korektuře podkladů pro seminář se podílela i česká strana spolu s dalšími třemi kolegy z Evropy a Asie. Potěšitelným faktem bylo zařazení několika prací českých řezbářů pro ukázky, kde se poukazovalo na chyby a pozitivní části exponátů. V závěru bylo na příkladu zlaté kompozice Elišky Vostalové z olympiády 2016 předvedeno hodnocení podle nových kritérií. To jistě bylo pěknou tečkou na závěr střetnutí a potvrzením, že český carving má respekt kolegů i v zahraničí.


L.Procházka, Czech Carving Studio




 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Robot Coupe SOU U Krbu
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč CERIA s.r.o. Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova PURENA Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek Šmakoun SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Ostrava Hrabůvka ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk