Tisková zpráva - První seminář pro komisaře WACS na carving v Paříži s českou účastí

aktualizováno: 29.05.2018  |  Zpět na seznam

V květnu se uskutečnil v sídle světové kuchařské asociace WACS ve francouzské metropoli první seminář na téma hodnocení zeleninového a ovocného carvingu. Ten je díky dostupnosti materiálu, barevnosti, možnosti různě kombinovat a přijatelné ceně velmi oblíbený. Postupně se začal vyčleňovat i na světových kuchařských klání z kat. „kuchařské artistiky“ do samostatných kategorií a disciplín. Jde o klasické kompozice předem připravené, ale rovněž o živé řezbářství v časovém limitu. Na některých našich soutěžích jsou speciální kategorie. Např. pro „začátečníky“ nebo tzv. „sprint“, tedy v malém časovém úseku. Tady je asi z Evropy nejflexibilnější možná právě ČR, kde každý rok jsou průměrně tři celostátní soutěže s několika kategoriemi. Navíc se často mění nejen téma nebo různý čas na tvorbu v „live“ kategoriích.

V Paříži šlo ale hlavně o sjednocení pravidel hodnocení pro velké mezinárodní soutěže jako je olympiáda nebo Culinary World Cup v Lucembursku, příp. podobné akce na dalších kontinentech. Seminář vedl Alex Neumayer z Rakouska, jenž byl předsedou komise pro carving na olympiádě a hodnotil jednu z našich soutěží v Třebíči. Je garantem soutěží ve Stuttgartu a před časem v Innsbrucku.

Seminář byl pro účastníky prvním krokem k certifikaci na komisaře pro soutěže WACS. Zúčastnili se řezbáři z Malajsie, Indie, Rumunska, Itálie, Ukrajiny, Polska, Kataru, Lucemburska a také dva zástupci z ČR – Milan Sahánek a Luděk Procházka.

Samozřejmě se ukázalo při diskuzích, že každý stát země může mít své pohledy na styl řezání. A někdy opravdu odlišné. Právě rozdílnému pohledu a zejména velkým bodovým odskoků jednotlivých komisařů by mohla nová pravidla zamezit.

Důležité bylo i jasné oddělení kompozic s výztuhou uvnitř do nové kategorie, po které volali dávno mnozí řezbáři. Jedná se hlavně o 3D objekty z kořene taro, které jsou často řezány několik měsíců předem a uchovávány díky nejedlým prostředkům. Jsou to nádherná díla, ale ne ideální pro gastronomické akce, kde host by chtěl ochutnat. Druhým bodem je přísnost hodnocení u podobných prací.  Soutěžit proti někomu, kdo si tvoří několik měsíců, se zeleninou držící max. týden asi nelze. Další dvě kategorie jsou na „live“ carving. Soutěžit mohou jak jednotlivci, tak týmy složené ze dvou řezbářů.

Na korektuře podkladů pro seminář se podílela i česká strana spolu s dalšími třemi kolegy z Evropy a Asie. Potěšitelným faktem bylo zařazení několika prací českých řezbářů pro ukázky, kde se poukazovalo na chyby a pozitivní části exponátů. V závěru bylo na příkladu zlaté kompozice Elišky Vostalové z olympiády 2016 předvedeno hodnocení podle nových kritérií. To jistě bylo pěknou tečkou na závěr střetnutí a potvrzením, že český carving má respekt kolegů i v zahraničí.

L.Procházka, Czech Carving Studio

InterGast Vitana

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Robot Coupe SOU U Krbu

Centrální školní jídelna Třebíč CERIA s.r.o. Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova PURENA Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek Šmakoun SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Ostrava Hrabůvka ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava