Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Čerký kapr 2019 - tisková zpráva

aktualizováno: 28.11.2019  |  Zpět na seznam


14. ročník soutěže Český kapr 2019


Na výstavišti v Českých Budějovicích ve dnech 21. – 22.11.2019, v rámci gastronomické akce - Gastrofest 2019, proběhl 14. ročník kuchařské soutěže „Český kapr“. Jedná se o celostátní gastronomickou soutěž v kategorii junior a senior. V letošním roce bylo tématem soutěže: Český kapr v moderní úpravě. Akci pořádala AKC ČR pobočka Šumava v čele s pí. Bc. Miroslavou Pítrovou, která byla zároveň ředitelkou soutěže ve spolupráci s firmou Gastrofest České Budějovice.


Záštitu nad 14. ročníkem soutěže převzali:


ministr zemědělství ČR


prezident AKC ČR   - Bc. Miroslav Kubec


hejtmanka Jihočeského kraje – Mgr. Ivana Stráská


Tématem letošního ročníku soutěže bylo - Český kapr v moderní úpravě.  Samotná soutěž probíhá ve dvou kolech. V prvním kole – korespondenční části – soutěžící zpracují a zašlou dle propozic materiály a odborná porota poté vybere finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkají v praktické části, kde předvedou své kulinářské dovednosti. V letošním ročníku se finále zúčastnilo 12 juniorů a 11 seniorů. V této části musí soutěžící před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu jsou filety českého kapra. Specifikou připravených kapřích filetů je, že se jedná o kapra se zvýšeným obsahem omega3 mastných kyselin.


Ve druhém kole – praktické části soutěžící měli za úkol v časovém limitu 45 minut vyhotovit určený počet porcí pokrmu před hodnotitelskou komisí a přihlížejícími diváky.


V kategorii juniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Ondřej Kubů z SOU gastronomie U krbu, Praha. Druhé místo ve zlatém pásmu obsadil Vojtěch Prášek z SPV hotelu InterContinental s.r.o. Praha a na třetím místě ve stříbrném pásmu skončil Raul Podrazil ze Střední školy gastronomie a služeb Liberec


V kategorii seniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Jakub Duna z restaurace Mincovna Praha. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Lukáš Kučera ze Švejk restaurantu, Hotel u Zeleného stromu z Nepomuku a na třetím místě skončil ve zlatém pásmu Dušan Rybák z SOŠ a SOU Horšovský Týn.


Všichni soutěžící si sebou odnášeli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr.


Velké poděkování za hladký průběh celé soutěže náleží zejména předsedkyni pobočky AKC Šumava a ředitelce soutěže pí. Bc. Miroslavě Pítrové, Oldřichovi Pítrovi a dalším členům pobočky AKC Šumava Vladimíru Vyhnisovi a Gabriele Králíčkové.


Poděkování patří i odborné komisi, kterou tvořili předseda komise Vladislav Stuparič, David Kalina, Ing. Eduard Levý a Oldřichovi Pítrovi.


Poděkování patří i moderátorovi celé soutěže Jakubovi Sedláčkovi, který po oba soutěžní dny velmi poutavě moderoval soutěžní klání.


Další poděkování patří p. Jindřichovi s manželkou, kteří se podíleli na prezentaci pivovaru Chotěboř a degustaci jeho piva.


Ryby dodala Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Soutěžní filety do soutěže připravila prodejna Ryby pro zdraví Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.


Mimo jiné je nutné poděkovat i partnerům a sponzorům celé akce.


 Hlavní partner soutěže:                          



  • Ministerstvo zemědělství ČR

  • Rybářské sdružení ČR

  • Jihočeský kraj

  • Intergast a.s.

  • Prodejna Ryby pro zdraví fakulty rybářství a ochrany vod JCÚ České Budějovice

  • GastroJobs.cz

  • Bondulle

  • JAJ Real s.r.o.


Partnerům a sponzorům pobočky AKC ČR Šumava:


Friedr Dick, Fomi, Czech Specials, Premium Gastro, Kulinářské umění, Fany info, Robot coupe, Škola kávy, JARG s.r.o. České Budějovice, Penzion Pegast České Budějovice, Restaurace pod zámkem Průhonice, Hotel Nautilus Tábor, Hotely Srní a Šumava, Radison SAS Alcron hotel, Auerole, hotel Port Máchovo jezero, ZKD Sušice, pivovar Chotěboř, Beer Factory Plzeň, JIP potraviny, Svět Gastronomie hotelnictví, obchodu, SVG kulinářské speciality, Coop, Nektar Natura, Ag Foods, Tropico, Happy Fish, Hraška, Makro, Chef cluub, Zelenina Vodňany, Pekařství Karel Rendl Sušice, Pavlína Berziová – šéfcukrářka, Spack Sušice, David Kalina, Retigo, Centrum gastronomie Sušice, Šmakoun,


 


Za AKC ČR, pobočka Šumava


JUDr. Vladimír Vyhnis




 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING HAPPY FISH Mirel Vratimov Mirel Vratimov PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Unilever