Juniorský národní tým AKC ČR přivezl medaile z kuchařské olympiády IKA

Přílohy ke stažení     aktualizováno: 24.02.2020  |  Zpět na seznam

Juniorský národní tým AKC ČR přivezl medaile z kuchařské olympiády IKA

Juniorský národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR trénoval dva roky. Do Stuttgartu odjížděl s velkým závazkem vrátit Českou republiku do vyšších pozic bodování a získat medaile. Členům týmu se to podařilo! Přivezli zlato, stříbro a bronz.

IKA / Culinary olympics 2020, Stuttgart

25. kuchařská olympiáda IKA 2020 se konala v německém Stuttgartu. V kategorii juniorských národních týmů se setkalo 24 týmů talentovaných kuchařů do 25 let z celého světa.

IKA Buffet – bronz

Český tým soutěžil 15. února v kategorii IKA Buffet – studené i teplé pokrmy pro 12 lidí, které se nejen aranžovaly a fotily, ale nově také ochutnávaly. Velkou roli sehrála prezentace kapitána týmu Vojtěcha Petržely a samozřejmě vzhled pokrmů, kombinace vůní a rozmanité chutě. Juniorský národní tým AKC ČR získal bronzovou medaily.

Restaurant of Nations – stříbro

Nejnáročnější klání čekalo tým 17. února v kategorii Restaurant of Nations – teplé tříchodové menu pro 60 návštěvníků restaurace národů, kde pokrmy byly servírovány u stolu. Porotci hodnotili řadu kritérií včetně výtěžnosti surovin nebo dodržování hygieny při přípravě. Tým vybojoval stříbrnou medaily.

Individual Live Carving – zlato

Vojtěch Petržela získal v prestižním vyřezávání z ovoce a zeleniny zlatou medaili a celkově se umístil na 3. místě na světě.

Trénink a přípravy

Juniorský národní tým AKC ČR trénoval dva roky v Gastrostudiu Bidfood, v Národním zemědělském muzeu i v rámci řady veřejných akcí v Česku i zahraničí, aby si prověřil dovednosti, souhru, přípravu surovin i náčiní v různých kuchyních a prostorech. V listopadu 2019 byl Juniorský národní tým AKC ČR ohodnocen stříbrnou medailí a prvním místem v kategorii Chef's Table na kuchařské soutěži ve slovinské Lublani.

Každý člen týmu si postupně vyprofiloval svou roli. Rok pilovali obsáhlé menu zahrnující pokrmy z ryb, mořských plodů, zvěřiny, bílého a červeného masa. Nedílnou součást menu tvořily sladké dezerty.

Kromě potravin si tým na olympiádu vezl originální předměty. Na zakázku vznikla nerezová forma na tvarování halibuta i unikátní betonový tác. Servírovací tác z leštěného impregnovaného betonu byl určen na bufet pro 12 osob a jedná se o český patent.

Spolupráce

Bidfood spolupracuje s Asociací kuchařů a cukrářů ČR od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku. Bidfood je současně generálním partnerem Juniorského národního týmu AKC ČR, jehož vedení převzal po poslední na olympiádě v Erfurtu v roce 2016.

Vedení Juniorského národního týmu AKC ČR se v roce 2017 ujala sehraná dvojice šéfkuchařů. Manažerem se stal Marek Svoboda, Executive Chef a vedoucí Gastrostudia Bidfood, certifikovaný komisař WACS, který se kuchařských olympiád IKA účastnil coby komisař. V Erfurtu v letech 2012 a 2016 hodnotil teplou kuchyni v kategorii juniorských národních týmů. Kapitánem se stal Lukáš Uher, Executive Chef Bonduelle, šéfkuchař ústecké Větruše a dlouhodobý člen Gastro Teamu Bidfood.

Na podzim 2017 se poprvé konalo výběrové řízení na 12 členů týmu. Následující ročníky Gastro Junior – Bidfood Cup volbu potvrdily. V týmu nechybí Vojtěch Petržala, trojnásobný vítěz kategorie kuchař/kuchařka, nebo Vladyslav Rjasnyj, vítěz kategorie cukrář/cukrářka. V listopadu 2018 na světovém poháru v Lucembursku, jedné z nejprestižnějších kulinářských soutěží, Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil.

Děkujeme všem partnerům Juniorského národního týmu AKC ČR za materiální a finanční podporu.

Více informací:

www.olympiade-der-koeche.com
www.bidfood.cz

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING HAPPY FISH PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež

Apetit Czech Tourism Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof