Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Chutné a zdravé vaření, v hlavní roli zelenina a obiloviny aneb Neříkej „Fuj“ dokud nevyzkoušíš!

Sekce veřejného stravování

Datum: 21.05.2018

Co se Vám vybaví, když se řekne tempeh, šmakoun nebo quinoa?

Dopřáli jste si někdy ke kávě celozrnný špaldový koláč s červenou řepou?

Už jste někdy ochutnali rýžové nudle s mákem jako přílohu k zeleninovému ragú se seitanem?

Zkusili jste při přípravě smoothie použít více zeleniny než ovoce?

Jestli kroutíte hlavou nad výše uvedenými otázkami, tak věřte, že nejste sami.  Pokud na Vás svým obsahem působí jako výzva, pak jste na dobré cestě za poznáním chutného a zdravého vaření.

Je úterý 15.5.2018 15 hodin a v prostorách Školní jídelny Komenského v Příboře zahajuje Ing. Zdeněk Hladík seminář pořádaný Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Zdeněk je odhodlán představit akci s názvem „Chutné a zdravé vaření, v hlavní roli zelenina a obiloviny“, která si jako cíl stanovila zajímavě, trendově a akčně prosadit zdravé vaření ve stravovacích zařízeních.

Téměř pět desítek přihlášených účastníků se sjelo z různých míst Moravy, z různých stravovacích zařízení, s různou kapacitou (od stovek až po tisíce strávníků). Jsou usazení na místech, využívají nabídky nápojů bez konzervantů firmy Purena a sledují, co se kolem nich děje. A Zdeněk může položit otázku: „Čím a jak se zavděčit strávníkům od mateřských školek, přes základní a střední školy, domovy dětí? A jak následně zakomponovat zdravé potraviny do stravování závodního? A co strava pacientů v nemocnicích a seniorů v domovech?“

Za zády moderátora je připraven pult, indukční desky, konvektomaty, nádobí, plno surovin a další dva nastrojení muži – Lukáš Uher a Hermann Salzer. Brzy je ujasněno, že Lukáš bude hlavním tvůrcem pětichodového menu a bude dráždit chuťové pohárky účastníků. Po ruce je mu v technickém zázemí Hermann.  V dané chvíli zřejmě nikdo z účastníků semináře netuší, že to , co začíná, se brzy promění v  kuchařský koncert o pěti chodech: 

1)      Cizrnové kari s přírodním tofu (alternativa šmakoun mexico),  rýže basmati natural se zeleninou sombrero

2)      Uzený tempeh (alternativa šmakoun klasik) v paprikové omáčce, grilovaná zelenina, quinoa se špenátem

3)      Smoothie ze sójového mléka a dýně

4)      Zeleninové ragú se seitanem (alternativa šmakoun hlíva ústřičná), rýžové těstoviny s mákem a salátem z fermentované zeleniny

5)       Celozrnný špaldový koláč z červené řepy s brusinkami a čokoládou

Na první pohled opravdu zvláštní recepty. Ovšem Lukáš si s velkou lehkostí pohrává s potravinami převážně v BIO kvalitě od firmy Country Life, promíchává, přehazuje pánve, přidává koření a zeleninu Bonduelle. Vše komentuje, radí, vysvětluje, porovnává, neopíná vyzdvihnout nutriční význam potravin a jejich možné obměny. A zatímco Lukáš míchá, tak Hermann prozrazuje kouzlo technického zázemí dodávané firmou Hoffmann Bohemia, které Lukášovi v jeho kulinářství pomáhá. Zdeněk svými vstupy upřesňuje a popisuje, co se pod rukama Lukáše odehrává, neustále klade zvídavé otázky a prozrazuje, jak k zdravé výživě přispívá firma Countrylife.

Když Lukáš účastníkům prozrazuje, že právě restuje šmakoun či tempeh a připravuje guinou či seitan, tak v takové chvíli se skupina účastníků rozdělí na ty, co vůbec neznají, či znají názvem, ale nikdy neochutnali. A zvědavost nabírá obrátek. Chod je připraven a díky týmu Školní jídelny Komenského se účastníkům dostává na stůl k ochutnání. Zdeněk pozoruje reakce účastníků. A vybízí je, aby formou škály od jedné do tří udělili Lukášovi za každý chod známku. Absolutním vítězem mezi menu byl chod č. 4, který byl všemi účastníky ohodnocen známkou jedna.

Velkou jedničku je ale nutno udělit všem, kteří se na nápadu a realizaci semináře tohoto typu podíleli.

Dík patří paní Olze Skřivánkové a jejímu týmu ze Školní jídelny Komenského za organizační výpomoc. Velké poděkování patří také partnerům akce – Bonduelle, Country Life, Hoffmann Bohemia, Purena a Šmakoun, kteří z velké části kurz sponzorují a seminář může být za hubičku, přístupný všem provozovnám veřejného stravování.

Bezprostřední a pohodová atmosféra semináře se projevila v podobě velké spokojenosti a nadšení účastníků. Teď už jen držet palce, aby nadšení a spokojenost s chutí zdravého vaření uspěli i mezi strávníky.

 

Mgr. Milena Hyklová, účastník semináře, vyučující matematiky na gymnáziu


 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. DRANA CATERING PURENA Robot Coupe Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč CERIA s.r.o. Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Ostrava Hrabůvka ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk